A színlátás zavarai lehetnek öröklöttek és szerzettek. A nemhez kötött öröklődés miatt 20-szor több férfi érintett, mint nő. A színtévesztő kisfiú ugyanis az anyjától kapja a kóros gént tartalmazó X kromoszómát, az anya tünetmentes „hordozó”. Nő is lehet színtévesztő akkor, ha az apa színtévesztő az anya pedig „hordozó”.

A betegeknek nincs jellegzetes tünetük, panaszuk Fotó: Shutterstock

A színlátási zavarok egy része „szerzett”: különböző szemészeti betegséget kísérhetnek színérzékelési zavarok (pl.: ideghártya-betegségek, zöld hályog, szürke hályog stb.). Bizonyos vegyszerek vagy gyógyszerek mellékhatásként is okozhatnak hasonló tüneteket.

A betegeknek nincs jellegzetes tünetük, panaszuk. Általában véletlenül fedezik fel, iskolai, alkalmassági és szűrővizsgálatok során. A legelterjedtebb módszer az Ishihara-tábla, amelyen azonos világosságú, de különböző színű és méretű kerek foltokból számok vagy betűk rajzolódnak ki. Fontos, hogy ezt mindig szakember végezze, mert a felismerést befolyásolhatja például a táblák felületének csillogása, a nagy távolság vagy a nem megfelelő megvilágítás is. A hibás vizsgálat pedig az egészségesen látókat is színtévesztőnek bélyegezheti.

Az anomaloszkóp egy egyszerű, precíz műszeres vizsgálati módszer a színvakság és színtévesztés típusának azonosítására, fokának meghatározására.

Ki mit lát?

A színtévesztőknél mindig feltüntetik, hogy melyik szín érzékeléséért felelős receptorokban van eltérés. Ha az egyik receptortípussal gond van, azt nevezik színtévesztésnek.

Trichromat = ha a teljes színkört látja az illető.

Protanomália = vörösszín-tévesztés;

Deuteranomália = zöldszín-tévesztés;

Tritanomália = kékszín-tévesztés;

Dichromatia = csak kétféle receptor van, az egyik teljesen hiányzik;

Protanopia = vörösszín-vakság;

Deuteranopia = zöldszín-vakság;

Tritanopia = kék színre vak;

Monochromatia = egyetlen típusú receptor található meg. Általában a kék színre érzékeny receptorok maradnak meg.

Achromatia = teljes színvakság. A szín érzékeléséért felelős összes receptor (csapok) hiányzik: az illető csak homályos fekete-fehér képet lát. Jellemző a nagyon erős fényérzékenység is.