A szájszagban szenvedők többnyire nem tudják, hogy miért állnak egy kicsit távolabb tőlük. A kellemetlen leheletnek számos oka lehet: akár a dohányzás, a másnaposság, az erős illatú ételek, vagy egyes gyógyszerek is okozhatják, de meghúzódhat a háttérben egy fogtályog, fogínybetegség vagy fogkő is. Ne szégyelljük fogorvostól megkérdezni, mi a teendő a probléma megszüntetésére.

A szájszag általában ártalmatlan, azonban nagyon zavaró lehet. Nagyon ritkán komoly betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet Fotó: Pixabay

 

  1. Látogassunk el egy fogászati fogkőeltávolításra.
  2. Igyunk gyakran vizet, mert a kiszáradt száj kellemetlen illatú, ezért ébredéskor és a nap folyamán is érdemes kortyolgatni.
  3. Rágcsáljunk petrezselymet, ánizst, fahéjat, szegfűszeget. A fahéj és a szegfűszeg fertőtlenítő és tisztító hatású, ráadásul enyhe fájdalomcsökkentő is.
  4. Együnk vagy nyalogassunk citromot, narancsot. A citrusfélék elősegítik a nyáltermelődést, és kellemes illatuk sokáig megmarad.
  5. A szódabikarbóna, mint „csodafegyver” bevethető akut teltségérzés és emiatt kialakuló szájszag ellen és fogmosásnál is.
  6. A rágógumi vagy a mentolos cukorka pillanatok alatt megoldja a problémát.
  7. Napi egy pohár joghurt elfogyasztása a fogínybetegségek és a plakkok kialakulása ellen is véd, ami az egyik oka lehet a kellemetlen leheletnek.
  8. Csökkentsük a gyomorsav-termelődését recept nélkül kapható savcsökkentővel.
  9. A szénhidrátmentes diéta is okozhat acetonos illatú leheletet, ilyenkor elég egy falat kenyeret bekapni.
  10. Kevesebb cigaretta, kevesebb alkohol, kevesebb kávé, és megint tettünk egy lépést a a szájszag csökkentése felé.