Simon Renáta táncművész a lelket is megmozgatja





Mozgáson alapuló önismereti módszerrel segít feldolgozni a gátlásokat és felszabadítani a testet-lelket Simon Renáta táncművész. Különleges neve is van ennek a mozgásformának: Lélektánc.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.18.
Mozgás és művészet

Simon Renáta négyéves kora óta táncol, több hazai és külföldi tánctársulat tagja is volt, többek között a Svéd Királyi Baletté is. Tapasztalatairól és a táncról, mint az önismeret izgalmas útjáról többek között a debreceni TEDx rendezvényen is mesélt, ahol szóba került, hogy mennyire más a tapasztalás és a tanulás, ha azon az úton keresztül jutunk el a célunkig, amit szeretünk, és az is, hogy a belső erő és a hit hogyan visz keresztül a nehézségeken, és mi a különbség az akadály és a lehetőség között.

Simon Renáta négyéves kora óta táncol, többek között a Svéd Királyi Balett társulatának is tagja volt Fotó: Simon Renáta

A tánc a test, a tudat, a szellem egysége

A mozgás egy egyszerű és mindenki számára elérhető út ahhoz, hogy közelebb kerüljön önmaga megismeréséhez, és jobban átlássa a világhoz való kapcsolódását. A nyugati kultúránk gondolkodásában a test, a tudat és a szellem nem egységként van kezelve. De amikor táncról beszélünk, akkor ennek a 3 dolognak az összekapcsolódására gondolunk” – magyarázta Simon Renáta táncművész. „A táncban azzal dolgozunk, ami adott, ez pedig a testünk. A test hordozza a teljes élettapasztalatot: mindent, ami velünk és bennünk megtörtént, azt tárolja. Minden, ami bennünket valaha ért, a testünkben lenyomatot képezett.”

Mozdulj a lelkedből!

Reni a saját tapasztalatai alapján hozta létre mozgáson alapuló önismereti módszerét, melynek a „Mozdulj a lelkedből!” nevet adta. A mozgás egyszerű és mindenki számára elérhető eszközeivel már több száz embernek segített lebontani fizikai és lelki gátlásait, mélyebben megismerni önmagát, valamint fejleszteni nonverbális kommunikációját. „Az órákat bemelegítéssel kezdjük, és mindig van egy téma, ami köré épül a kurzus. Itt az érzelmek is dolgoznak, nem csak a test. A levezetés után pedig a megosztó körben akár verbálisan is kifejezheti bárki az érzéseit, élményeit – magyarázta Reni, és azt is elárulta, hogy bizony nemcsak a hölgyek, de a férfiak is részt vesznek az óráin.

Mindent, ami velünk és bennünk megtörtént, azt tárolja. Minden, ami bennünket valaha ért, a testünkben lenyomatot képezett Fotó: Simon Renáta

„Felszabadulás, önmegélés, szembesülés, tisztulás – ez az út vezet a testünk és tudattalanunk bölcsességén keresztül saját, legmélyebb válaszainkhoz. Azoknak ajánlom ezt az utat, akik elég bátrak ahhoz, hogy önmaguk legyenek” – fogalmaz Simon Renáta, akinek a legfiatalabb tanítványa 16 éves, a legidősebb pedig közel hetvenesztendős. Mint mondja, a kurzusok többségéhez nem szükséges előzetes tánctudás, amelyikhez mégis fontos, annál ezt előre jelzik már akkor, amikor meghirdetik. A tanfolyamokról, órákról egyébként a Facebook-oldalukról minden információ beszerezhető.

Amikor a korlátok eltűnnek

Mozgás közben a test vezet, az elme pedig háttérbe vonul, korlátai meglazulnak. Így viselkedésmintáink, szerepeink, hitrendszerünk, működéseink, szokásaink vagy ami mélyen bennünk van eltemetve, könnyebben kerülnek felszínre. „Hogyan manipulálnak engem a mindennapokban? Ki és hogyan bántott meg? Miért nem tudom felszabadultan megélni a saját szexualitásomat? – többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a mozgás, mert elősegíti a test, a tudat és a szellem összekapcsolódását” – vallja a táncművész, aki Debrecenben és Budapesten egyaránt tart foglalkozásokat, és számos önismereti kurzus, előadás vendége is volt az elmúlt években.

 

 





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás