RETRO RÁDIÓ

Óriási áttörés az orvostudományban: akár az előrehaladott tüdőrák is menthető





„A fejlődő terápiákkal halálos kórból krónikus betegséggé válhat a tüdőrák” - írják a Semmelweis Egyetem honlapján.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.11.24.
rendkívüli

Évente nyolcezren halnak meg hazánkban a gyilkos kórban, éppen ezért az orvosok nem győzik hangsúlyozni a tüdőszűrés fontosságát, hiszen minél hamarabb ismerik fel a rettegett kórt, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A vizsgálatot különösen a rizikócsoportnak kell komolyan vennie, hiszen a tüdőrákkal diagnosztizáltak 80%-a az erős dohányosok köréből kerül ki.

Dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyász, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára megerősíti, hogy szűréssel sok beteg diagnosztizálható már korai stádiumban, amikor még nincs áttéte a daganatnak. Ez azért fontos, mert korai stádiumban operációval vagy sugárterápiával a beteg teljesen meggyógyítható.

A jó hír, hogy most már az 50 év feletti dohányzókat is bevonja a népegészségügy a rákszűrésbe, a vizsgálat pedig kis dózisú CT-vel történik. A kötelező rákszűrésben résztevevők életkorának csökkentése kiemelten fontos, hiszen sajnos elmondható, hogy az előrehaladott daganatok, azaz az áttétes daganatok az esetek kétharmadát teszik ki, és a korai szűréssel valószínűleg a súlyos esetek kialakulását meg tudnánk előzni. Szerencsére az elmúlt 15 évben és különösen az elmúlt fél éveben rohamosan fejlődött a tüdőgyógyászattal foglalkozó tudományág, és még az ilyen súlyos esetekben is hatékony terápiák állnak rendelkezésünkre. Ezekről az áttörő és modern eljárásokról tart előadássorozatot november 26-án a Semmelweis Egyetem, ami 250 éves jubileumát ünnepli.

Kemoterápia helyett tabletta

„A tüdődaganatból vett szövettani minta alapján meg tudják mondani, a tüdőrákban van-e olyan molekuláris hiba vagy mutáns molekula, amely felelőssé tehető a daganat növekedéséért. Az esetek 15 százalékában ugyanis fellelhető ez a molekula, így lehetőség van, hogy a betegek kemoterápia helyett olyan tablettát kapjanak, ami célzottan csak erre az egy kórosan működő, sejtnövekedést közvetítő fehérjére hat.”- fejti ki az onkológus az úgynevezett célzott terápiás módszert.

Gyógyszerrel felismerhető a rák

„Most már elérhetőek olyan gyógyszerek, amelyek a tüdőrákot felismerhetővé teszik az immunrendszer számára, ezzel ösztönözve a szervezet saját védekező rendszerét a daganat növekedésének leállítására.”- ismerteti a tüdőgyógyász professzor az immunterápiás gyógyulási lehetőséget.

A súlyos eseteknél is van remény!

„Ezekkel a gyógyító eljárásokkal az előrehaladott tüdőrák lényegében egy halálos betegségből krónikus betegséggé “szelídíthető”. Az újfajta gyógyszerekkel áttétes tüdőrákból is vissza lehet hozni a betegeket”– összegzi az új módszereket a neves pulmonológus.

 

A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának november 26-i eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek. A részletes program és az előadások regisztrációja ide kattintva érhető el.

 





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás