RETRO RÁDIÓ

Nem gondoltad volna! Ez is egy létező testképzavar





Az anorexia mellett a másik nagy testképzavar a fatorexia. A Metropol összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a betegségről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.28.
egészség

Fatorexiáról akkor beszélünk, amikor a túlsúlyos emberek nem látják magukat túlsúlyosnak, azt hiszik, hogy vékonyak vagy normál testalkatúak, vagyis nem észlelik a saját túlsúlyukat. Az érintettek nem szembesülnek azzal, hogy valóban elhízottak, pontosan úgy, ahogy az anorexiások sincsenek tisztában azzal, hogy csontsoványak.

Mennyire veszélyes?

Nem szabad elbagatellizálni a jelenséget, ami igenis veszélyes testképzavar lehet, hiszen ha a beteg nincs tudatában azzal, hogy elhízott, akkor folyamatosan szedi fel a kilókat, anélkül hogy észrevenné. Ez pedig már komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Fotó: Shutterstock

Milyen szövődményei lehetnek az elhízásnak?

A legutolsó országos tápláltsági állapot felmérés adatai szerint, Magyarországon a felnőtt férfiak 2/3-a, a nők 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – tájékoztatta lapunkat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A kórkép a gyermekek ötödére is kiterjed. Az elhízás áll olyan felnőttkori népbetegségek kialakulása mögött, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a stroke.

A fatorexia okai

Ez a testképzavar – sok esetben - a jojó-effektusból alakul ki akkor, amikor a túlsúlyosak elkezdenek fogyókúrázni, lefogynak, majd elkezdenek enni, azt viszont már nem tudják követni, hogy a leadott kilókat – vagy még többet - vissza is hízzák. Továbbra is azt hiszik, hogy a korábbi, lefogyott állapotukban vannak, amit diétával értek el. A fatorexiások azért nem akarnak szembesülni a valósággal, mert úgy érzik, nem tudják az elhízottságot megoldani, ezért inkább a tagadást választják. Kerülik az egész alakos tükröket, kivágják a ruhaméret címkéjét, a fényképeken igyekeznek elbújni. Minden megnyilvánulásuk a tagadáson alapul. Rendszerint a környezet visszajelzései alapján realizálódik a kép bennük, ekkor tudnak orvoshoz fordulni.

fotó: shutterstock

A testszégyenítés nem segít!

A testképzavarral élők – azok között is főleg a kamaszok – gyakran lesznek áldozatai testszégyenítésnek. „A testképzavar különböző fajtáinak kialakulása gyakori a serdülőknél, de nem csak ezt a korosztályt érinti” – magyarázta Hal Melinda pszichológus. – A média hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen amilyen normákat közvetít, az is befolyásolja azt, hogy mit fogadunk el átlagosnak, normálisnak és milyen a vágyott külalak. Ami ettől eltér, az pedig piszkálódás tárgya lehet. A kamaszoknál a szégyenérzet sok esetben együtt jár az emelkedő szorongással, feszültséggel, beilleszkedési nehézségekkel, megfelelési kényszerrel, rosszabb esetben már hangulatzavarokhoz csatlakozik. Ezen az állapoton pedig a gúnyolás csak ront – szögezte le a szakember, és hozzátette, hogy bár a férfiakat is küzdhetnek testképzavarral, de a legérintettebbek továbbra is a női csoportok. Az egyes testképzavar megjelenési formája szerint a nemi eltérésekben különbségek mutatkoznak. „A testképzavarok tekintetében legérintettebbek a fiatalabb korosztályhoz tartozók, de más területeken is megjelenhet, például rengeteg kismama szülés után megváltozott alakját nem tudja elfogadni.” – magyarázta a szakember.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás