RETRO RÁDIÓ

A kismamákat is megviseli a covid helyzet





A Magyar Védőnők Egyesülete és a Lovela Baby annak járt utána, hogyan hatott a járvány a várandósgondozásra, mit tapasztaltak a védőnők a családok, és az újszülöttgondozás területén az elmúlt időszakban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.06.
Várandósság terhesgonodzás

Bár a felmérésben résztvevő védőnők több, mint tizenöt százaléka pandémia idején is a személyes kapcsolattartásnál maradt a várandós édesanyákkal, nyolcvan százalékuk a vírus hatására átállt az online és személyes tanácsadásra.

Megváltozott az apás szülés protokollja

A pandémia alatt kórházanként változik az a gyakorlat, hogy melyik intézményekben engedélyezik az apás szülést. Tízből kilenc védőnő szerint mindez hatással van arra, hogy hogyan élik meg a születést a családok. A szülés utáni időszakra a védőnők azt javasolják az édesanyáknak, hogy egyáltalán ne fogadjanak vendégeket, ha pedig mégis fogadnak, akkor a szájmaszk használatát és a higiénés szabályok betartását kérjék a családtagoktól is.

A születést követően a legtöbb segítséget a szoptatás kapcsán kérik az anyukák (Fotó:Pixabay)

Sok a vérszegény anyuka

A várandós nők körében a leggyakoribb probléma a vérszegénység, ezt követi a túlsúly és a cukorbetegség. Arra a kérdésre, hogy a várandós édesanyák milyen változásra vannak legkevésbé felkészülve, legtöbben a pszichés változásokat jelölték meg, ezt követi a párkapcsolat változása és az életmódváltozás.

A leggyakoribb kérdés: Hogyan kell szoptatni?

A leggyakoribb kérdések az általános várandósság alatti vizsgálatokon kívül, hogy milyen gyógyszereket lehet szedni a várandósság alatt, de sokan kérdeznek a szociális támogatásról, a szoptatásra való felkészülésről, valamint a várandósság alatti életmódról is. A születést követően a legtöbb segítséget a szoptatás és a köldökápolás kapcsán kérik az anyukák, de felmerülnek bőrvédelemmel kapcsolatos kérdések is.

A bőrirritáció kivédhető

A felmérésben részt vett védőnők kétharmada szerint a bevizsgált fürdetők használatával, a hozzátáplálás szabályainak ismeretével, valamint a megfelelő mosószerek alkalmazásával kivédhető a bőrirritáció az újszülötteknél. A hipoallergén mosószerek mesterséges színezőanyagoktól és allergénektől is mentesek. A kiemelt figyelemre a babák bőrének egy, de akár másfél éves korig is szüksége van. „A bőrünk a testünk védelmét csak akkor tudja biztosítani, ha épségét megőrizzük. Ez odafigyelést igényel a mindennapokban. A kisbabák bőre vékonyabb és a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve” – mondta el Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.





Ezeket olvastad már?
40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás