RETRO RÁDIÓ

Elő a fényvédővel! – Veszélyes lehet, amikor a simogató napsütés hátulról támad





A tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemnél kezdődik. Ezzel védekezhetünk a káros, komoly bőrelváltozások ellen is, és segít lassítani az öregedést.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.22.
szépségápolás

A fényvédelem nemcsak nyáron fontos, a napi fényvédelem az év 365 napjára vonatkozik, vagyis tavaszra, nyárra, őszre és télre is – de nem ugyanúgy. A hidegebb évszakokban ugyanis kevesebb a barnulást okozó UVB, mint mikor hétágra süt a nap, de a káros UVA télen-nyáron is jelen van.

A fényvédelem nem csak nyáron fontos Fotó: Shutterstock

A ráncok ellen is csodafegyver

A bőröregedés folyamatait az UV – és elsősorban az UVA – jelentősen felgyorsíthatja. Az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelős. Vagyis ahhoz, hogy megelőzzük a ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr korai jeleit, érdemes mindennap fényvédőzni.

Alkoholmentest válasszunk az arcra

Érdemes az arcra más fényvédőt használni, mint amit nyáron kenünk a testünkre. Mivel az arcunkon a bőr sokkal érzékenyebb, mint mondjuk a karunkon, ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott naptej ne tartalmazzon alkoholt és illatanyagokat amellett, hogy a fényvédő összetevők típusára is ügyelünk. Előfordulhat, hogy a naptej az arcunkon túl ragacsos és képtelenség rá sminkelni, vagy vastag fehér rétegként tapad az arcunkra. Válasszunk inkább kifejezetten az arcra szánt készítményt és mindenképpen a bőrtípusunknak megfelelőt.

A fényvédők az UV-fények káros hatásainak kivédése érdekében fényvédő összetevőkkel dúsított napozó kozmetikumok. Akár különböző problémákra, bőrtípusokra szabottan is kaphatók.

A szakemberek 2 mg fényvédőt javasolnak a testünk bármelyik részére négyzetcentiméterenként Fotó: Shutterstock

Csak rutinosan

A legfontosabb, hogy a reggeli rutin része legyen a fényvédelem és bőséges mennyiségben adjunk védelmi alapot a bőrnek. Fontos még tudni, hogy míg a fizikai vagy ásványi fényvédők azonnal ellátják a fényvédelmi feladatukat, addig a kémiai fényvédők csak 20-30 perccel a felkenésük után.

Mennyi az annyi?

A szakemberek 2 mg fényvédőt javasolnak négyzetcentiméterenként. Ez körülbelül 1/4 teáskanálnyit jelent az arcra. A fényvédő hatékonysága idővel arányosan csökken, még akkor is, ha nem tartózkodunk közvetlenül a napon. A nap folyamán javasolt megújítani a fényvédelmet.

Így készítsünk házi naptejet

Az alábbi hozzávalókból egy szilárd fényvédőt keverhetünk, melyet lezárt tégelyben sokáig eltarthatunk. Az előállítás után érdemes szilikon muffinformába tölteni a keveréket, hogy felvegye a formáját.

Hozzávalók:

90 gramm méhviasz

45 gramm sheavaj

20 gramm cink-oxid

1 teáskanál dióolaj

1 teáskanál mandulaolaj

Olvasszuk fel a méhviaszt, a sheavajat, a dióolajat és a mandulaolajat, majd keverjük hozzá a cink-oxidot. A cél, hogy a cink-oxid ne üljön le az edény aljára, hanem szépen elosztódjon a keverékben. Amikor ezt az állapotot elértük, öntsük át a formába, és várjuk meg, míg megszilárdul. Cink-oxidot vehetünk patikákban, vegyiáruüzletekben és az interneten is. Fényvédő hatása miatt alapozókban és napvédő készítményekben gyakran használják.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás