RETRO RÁDIÓ

Az időskor nem betegség, így élhetünk teljes életet





Az idősgyógyászat fontos eleme, hogy az embert a maga teljességében nézze, és annak megfelelően kezdje el a gyógyítási folyamatot, mert a speciális életkor különleges ellátást kíván.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.03.
egészség

Az emberi testben számos jelentős változás zajlik az idő előrehaladtával mind a sejtek, mind a szervek és a szervrendszerek szintjén. Abban, hogy az időskori gyógyítás megfelelő színvonalú legyen, kiemelkedő szerepük van a geriáter szakembereknek.

Az immunrendszerünk időskorban is jól működik - Fotó: Shutterstock

Mi az a geriátria?

A Semmelweis Egyetem 2020-ban alapította meg a Szent Rókus Klinikai Tömbben az első magyar Geriátriai Klinikát és Ápolástudományi Központot. Az időskor nem betegség címmel a 11. Semmelweis Egészség Napok előadásai bepillantást engedtek ebbe az egyre jobban felértékelődő tudományágba, és választ kerestek azokra a legfontosabb egészségügyi kérdésekre is, amelyek leginkább az időseket érintik.

Minden problémát egyszerre kezelnek

– Kihívást jelent, hogy gyakran számos krónikus betegséget kell együtt kezelni, amelyek egymás hatását képesek tovább rontani – mutatott rá dr. Besenyei Attila, a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömb Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központjának főorvosa. – A geriáternek az az egyik fontos feladata, hogy a különböző társbetegségek áttekintése után átgondolja a kezelés legfontosabb céljait, mérlegelje annak kockázatának és hasznának arányát, majd az egyén állapotát és szokásait figyelembe véve optimalizálja a terápiát, és ha lehetséges, csökkentse a gyógyszerek mennyiségét.

A védekezőképesség a legfontosabb

– Az immunrendszerünk időskorban is jól működik – mondta a semmelweis.hu-nak dr. Domján Gyula, a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ egyetemi tanára, aki azt is kiemelte, hogy bár az úgynevezett sejtes és antitestes immunitás az életkor előrehaladtával már nem olyan, mint egy fiatal esetében, még így is megfelelően tudja védeni a szervezetet. De az olyan betegségek, mint például az érelmeszesedés, a krónikus bronchitis, vagy a tartós gyulladásos panaszok, mind rontják a védekezőképességet és az immunrendszert.

Legyen rendben a vérnyomás!

A mostani vírusos időszakban különösen törekedni kell arra, hogy ezek a betegségek megfelelő kezelést kapjanak. A szervezet általános védekezése szempontjából kiemelten fontos, hogy rendben legyen a vérnyomás és az emésztés, illetve ne legyenek kezeletlenek a légzőszervi betegségek – tette hozzá a professzor és elmondta, hogy a szervezet általános állapota befolyásolja a végbemenő immunfolyamatokat, így azt is, hogy miként reagálunk egy fertőző betegségre, egy vírusinfekcióra, vagy akár egy oltásra. A professzor kiemelte, a koronavírus elleni oltás mindenképpen javasolt az idős emberek számára.





Ezeket olvastad már?
Tudtad? Ez a bélrendszer működésjavításának 7+1 aranyszabálya

Tudtad? Ez a bélrendszer működésjavításának 7+1 aranyszabálya

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás