RETRO RÁDIÓ

Sokkal több alvásra lenne szükségünk, ez a veszélye a kialvatlanságnak





Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, ami soknak tűnik, és éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket. A Magyar Alvás Szövetség nemzetközi alváskonferencián hívta fel a figyelmet az egészség, az alvás és az életmód összefüggéseire, a minőségi alvás fontosságára.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.18.
Szundilexikon

Ahány nép, annyi szokás – és annyi alvási szokás. A japánoknak még a munkahelyen szundikálásra is van egy saját kifejezésük, ez az inemuri. Ausztráliában vannak közös alvócsoportok, ahol egy régi bennszülött szokást elevenítenek fel, amikor az emberek meghatározott rendben feküdtek le, hogy megvédjék például a gyermekeket és az időseket. A sorok két végén mindig erősebb felnőttek alszanak. A mexikóiak függőágyfüggők, esküsznek rá, hogy a függőágyban édesebb az alvás. És vajon nemzetekként mennyi időt töltünk alvással?

Az alvás az életünk fontos része Fotó: Shutterstock

A magyaroknak több alvás kellene

Több felmérés is megerősítette, hogy nemzetközi viszonylatban a magyarok a kifejezetten rossz alvókhoz tartoznak: nem alszunk eleget és azt sem ismerjük fel, ha nyugtalan alvásunk hátterében valamilyen alvászavar, vagy alvásbetegség áll. Az alvás szakértői szerint sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük mindezt. Egy a közelmúltban publikált magyar felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28 százalékuk ébred gyakorta pihenten, és csupán 2 százalékuk érzi úgy, hogy elég időt tölt alvással.

A japánoknak a kevés is elég

Nem meglepő módon a szorgos japánok alszanak nemzetközi viszonylatban a legkevesebbet, akik hétköznaponként átlagban csak 6 óra 22 percet töltenek az ágyban. Az viszont érdekesebb, hogy őket az amerikaiak követik, mindössze 10 perccel több alvással.

Nemzetközi viszonylatban a magyarok kifejezetten rossz alvók Fotó: Pixabay

A hollandok szívesen durmolnak

A legnagyobb alvók a nyugat és észak-európai országok lakói, akik közül a hollandok szoktak a legtöbbet aludni. A magyarok átlagosan 7 óra 2 percet szunyókálnak, ami nagyon kevés, ha azt vesszük, hogy egy felnőtt ember alvásigénye 8-9 óra.

Ezért fontos a nyugodt éjszaka

Az alvás nagyon fontos szerepet játszik fizikai és pszichés egészségünkben. Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás – ha az ráadásul a megfelelő időben is történik – a szellemnek és a testnek védelmet nyújt a megbetegedések ellen és hozzájárul az életminőség javulásához. Az, hogy nappal milyen a közérzetünk, nagyban függ attól, hogy hogyan aludtunk előző este. Ha nyugtalanul telt az éjszakánk, mert például nem hagyott pihenni a hőség, a bekapcsolva hagyott televízió, az esti buliban megivott alkohol vagy a késői fekvés, az másnap megbosszulja magát. Néhány kialvatlan éjszakát még átvészel a szervezet, de ha rendszeressé válik a rossz alvás, az előbb-utóbb fizikai és lelki megbetegedéshez vezet.

 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás