RETRO RÁDIÓ

Íme a sportolás legújabb generációja





Az E-sport térhódítása vitathatatlan, világversenyeket szerveznek, több száz millióan nézik ezeket és még fogadni is lehet a mérkőzésekre.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.10.
internetes atléták

Sokak számára, hogyha azt olvassák valahol, hogy E-sport, azonnal egy számítógépes játékot játszó tizenéves juthat eszükbe, pedig az elmúlt évtizedekben kiterjedt háttere, rengeteg versenyzője és rajongója lett a versenysportok legújabb tagjának. Több országban, köztük már Magyarországon, az állam is támogatni kezdte a feltörekvő E-sportolókat a minél sikeresebb nemzetközi szerepléshez. A V4 országai például közös versenyt is rendeztek 2019-ben, a V4 Future Sports fesztivált, ami Budapesten került megrendezésre.

Nem véletlen hát, hogy egyre felkapottabbak a gamer-világ mérkőzései. Az egyik legismertebb csapatverseny játék a League of Legends (LOL) 2017-es világbajnokságának döntőjét például 60 millió ember tekintette meg.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Ami szintén nagyon érdekes a témában, hogy már az E-sportot űző játékosok fizetései, szponzorációi is kezdik utol érni a hagyományos társaikét.

A fiatalok egyik legfelkapottabb játéka a Fortnite lövöldözős egyéni és csapatjátékának 2019-es döntőjében például a Bugha nicknevű Kyle Giersdorf nyerte, aki ebben az időben mindössze 16 éves volt,a jutalma 3 millió dolláros fődíj volt. Ez körülbelül 888 millió forint.

Fotó: AFP

A LOL játékban évekig legmeghatározóbb játékos, a jelenleg 24 éves és háromszoros világbajnok „Faker” Lee Sang-hyeok például évente körülbelül 4 millió dolláros, megközelítőleg 1 milliárd forintos fizetéssel büszkélkedhet azokban az években, amikor a csúcson volt csapatával az SKT-vel, és ehhez még nem számoltuk hozzá, hogy a streamelésekkel mennyi pénzt szerezhetett.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az eddigi elképesztő számok mellett még rengeteg más nemzetközi versenyekkel rendelkező játékról, mint a DOTA 2, vagy a Counter-Strike és társaikról még szót sem ejtettünk, pedig pár évvel ezelőtt még a top 50 legjobban kereső E-sportoló csak ebből a két ágazatból kerültek ki. A DOTA 2-nek például már 2011-ben hivatalos versenyei voltak, amelyeken szurkolhattak a nézők kedvenceinek.

A pandémia is alapjaiban változtatta meg a sport világát, a Forma-1 például élőadásban közvetítette a Formula-E versenyeket, ahol hagyományos versenyzők és E-sportolók is saját otthonukból kontrollerrel irányították autóikat, és köztük folyt a verseny, amelyet a televízióban tekinthettek meg az érdeklődök. A grafikája annyira hasonló a kettőnek, hogy akár össze is téveszthetik a gyanútlan tévénőzők a két autóversenyt.

Sikeres magyar játékosokkal is büszkélkedhetünk, éveken keresztül a LOL európai bajnokságában szerepelt Kiss „Vizicsacsi” Tamás és Subicz „Bluerzor” Dániel is, valamint a magyarok közül legsikeresebb Counter-Strike játékos Böröcz „Deadfox' Bence. Rajtuk kívül még rengeteg fiatal tehetség van, akik jelenleg is napról napra azért edz, hogy nemzetközi versenyeken szerepelhessenek eredményesen. A virtuális Forma-1-ben pedig Bereznay Dániel hazánk tehetsége harmadik helyezéssel végzett a 2020-as E-sport bajnokságban, az Alfa Romeo csapatának tagjaként.

Fotó: AFP

 





Ezeket olvastad már?
Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás