RETRO RÁDIÓ

Már az ókorban is tudták: relax és maszk a szépség titka





8 éves korig a szépségünk ajándék, 30 felett fegyelem, 40 után pedig kemény munka kérdése. És ez nem csupán a külsőre, de a belső harmóniára is igaz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.23.
Kozmetikai titkok

A szépség konzerválása évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, persze először meg kellett határozni, hogy mi a szép? A testalkathoz való hozzáállás koronként változik, de vannak olyan szépség evidenciák, amelyek minden történelmi időszakban helytállóak voltak. A hibátlan, lehetőleg fehér fogsor, a dús, ápolt haj, a nem feltétlenül ráncmentes, de sima arcbőr, a kellemes illat mind-mind elengedhetetlen összetevője a szépségnek.

Körömlakk és púder az ókorból

Az ókori emberek remek szépségtudorok voltak. A görögök és a rómaiak krémmaszkokat, gyógynövényes olajokat, szőrtelenítési eljárásokat, aromás fürdősókat kísérleteztek ki, de értettek a hajgöndörítéshez és a pórustisztításhoz is. Emellett púdert és körömlakkokat is használtak. Az etruszkok a fogszabályozás és a műfogsor előhírnökei: állat kölykök lecsiszolt fogaival pótolták a hiányos fogsort. A perzsák igazi illatmesterek voltak, az egyiptomi balzsamok pedig fakították a szeplőket, elsimították a ráncokat és a különféle bőrhibákat is korrigálták.

Az ókori emberek remek szépségtudorok voltak Fotó: Getty Images

A test és a lélek harmóniája

Hippokratész tanítványa, a kappadókiai Aretaiosz felfedezte, hogy hiába a legkiválóbb kozmetikum, semmit nem segít, ha valakit valamilyen lelki nyavalya gyötör. Megfigyelte, hogy olyankor a bőrszín elsápad és a szépség megfakul. Vagyis régóta tudományosan bizonyított tény, hogy a szépség belülről is fakad. A mentális egészség látható a mozdulatainkban, a tartásunkban, a vonásainkon. Jó hír, hogy ezen nem fog olyan gyorsan az idő, mint a bőrünk feszességén.

Az öregedés nem negatívum, hanem életcél, a szépség pedig nem egyenlő fogalom a fiatalsággal - vallja Sharon Stone Fotó: AFP

Sharon Stone: Addig nem számít, amíg természetes

„Nem is vesszük észre, mennyire számít a külső, amíg el nem múlik a szépség” – mondta Sharon Stone, aki valójában nem panaszkodhat a múló időre, hiszen nem tud kifogni rajta. Az idén 63 éves színésznő annak ellenére, hogy ma is gyönyörű, őszintén fogalmaz, amikor a külső szépségről beszél. „Hatalmas, vaskos és ostoba hazugság, ha valaki azt mondja, nem számít a külső.”- mondja, és mindent megtesz annak érdekében, hogy őt ne érje kritika. Odafigyel arra, hogy mit eszik és napi szinten végez súlyzós edzéseket. Emellett vallja: számára az öregedés nem negatívum, hanem életcél, a szépség pedig nem egyenlő fogalom a fiatalsággal.

3 apró trükk

A smink a lelke mindennek. Nézzük, milyen praktikákkal könnyíthetjük meg a napi rutint. 1. Ha nincs idő sminkelni, elég csak a szemöldököt megfésülni 2. Ha elrontottuk a szemhéjtus vonalát, nem kell lemosni az egész sminket, hegyes fülpiszkálópálcával ugyanis korrigálható. 3. Ha beszáradt szempillaspirál, pár csepp kontaktlencse folyadékkal újra feléleszthető.

 





Ezeket olvastad már?
Nyáron lesz az esküvőd, vagy csak meghívtak egyre? Ezek a szettek nem kerülnek többe 30 ezernél

Nyáron lesz az esküvőd, vagy csak meghívtak egyre? Ezek a szettek nem kerülnek többe 30 ezernél

Gyönyörű combokról szól az idei nyár - visszatér a falatnyi forrónadrág a pesti utcákra - galéria

Gyönyörű combokról szól az idei nyár - visszatér a falatnyi forrónadrág a pesti utcákra - galéria

Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás