RETRO RÁDIÓ

Milyen szaga volt Petőfinek, és mi is az Királynévíz?





Az első, a mai értelemben vett parfüm gyakorlatilag magyar találmány. Az illatoknak fontos szerepük van az emberiség történetében, hiszen a bűz gyakran uralkodott évszázadokon át.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.07.
szépség

Amikor Párizsban feltalálták a magassarkú cipőt, a nők ujjongtak, hiszen még nem létezett csatornázás, bokáig fekáliában mentek el Versailles híres szalonjaiba. A magas sarok abban segített nekik, hogy legalább a ruhájuk ne legyen hm... barna. A férfiak megelégedtek havi 1 fürdéssel, az 1665-ös évben a Napkirály, XIV. Lajos csupán egyszer fürdött. A mosáshoz, mosakodáshoz egyetlen vízforrás a folyók vize volt, de a latrinák tartalma is ide került. Még az 1840-es években is hagyott kívánnivalót maga után a higiénia: Petőfiről például egyszer valaki azt írta, hogy „elképesztően szaglott”. Possadt volt.

Ma már a hétköznapi élet része a parfüm Fotó: Shutterstock

Az illat már az ókorban is fontos volt

Az ókorban kezdődött a parfüm története, hiszen Egyiptom már jelentős illatszer-forgalmazó volt. Görögországban és Rómában is divatosak voltak az illóolajok és a permetfolyadékok. A középkorban aztán Arábia lett az illatszerek hazája, keleten ugyanis mindig szerették az intenzív, fűszerszagú illatszereket.

A Királynévíz csodálatos karriere

Az első európai, alkohol bázisú parfümöt Királynévíznek vagy magyar víznek hívták. Az egész Európát meghódító parfüm a 14. században készült, Károly Róbert magyar király lengyel felesége, Erzsébet királyné parancsára. Az eau de Hongrie vagy eau de la Reine de Hongrie amellett, hogy illatszerként funkcionált, egyben orvosság is volt. A recept dokumentálása a 17. század közepére tehető, így az összetevők és azok aránya az évszázadok alatt elhomályosodott. A legősibb recept szerint úgy készült, hogy friss rozmaringot, kakukkfüvet erős szesszel desztilláltak, a későbbi változatokba már levendula, menta, zsálya, majoránna, kosztusz, narancsolaj és citrom is került. A királynévíz a Csipkerózsika 1697-es kiadásában is megjelenik, amikor a királylányt királynévízzel próbálják felébreszteni – sikertelenül.

A kifújást követően csupán az első benyomást érezzük: ez a fejjegy Fotó: Shutterstock

 

Miből áll a parfüm?

Egy parfüm minimum 70, de akár ezernél is több összetevőből állhat. Az Estée Lauder Beautiful például 2000 virág illatanyagát tartalmazza. Az illatanyagok lehetnek természetesek ezen belül növényi vagy állati eredetűek. A parfümkészítés történetében leggyakrabban használt állati eredetű összetevők az ámbra (ámbrás cet gyomrából), mósusz vagy pézsma (tibeti hegyi szarvas illatmirigyéből) és a cibet (macskaféle mirigyéből).

 

Hogyan fejti ki az illatát?

A parfümök sajátos jellegüket csupán egy bizonyos idő elteltével fejtik ki. A kifújást követően csupán az első benyomást érezzük: ez a fejjegy. A bőr illatával elvegyülve, felmelegedve 10-20 perc múlva válik érezhetővé az illat szívjegye. A bázis- vagy alsó jegy a tartós benyomást adja, ami jó minőségű parfüm esetében hosszú órákig érezhető.

  • Üde illatjegyek: bergamott, citrus, írisz, narancsvirág, klorofill, levendula.
  • Intenzív összetevők: mézaroma, fűszerek, balzsamok, mézgák, vanília, ámbra, pézsma, őszibarack.
  • Sportos illatok: fenyőkivonat, faillatok, zöld fű, friss lomb.




  • Ezeket olvastad már?
    Nyáron lesz az esküvőd, vagy csak meghívtak egyre? Ezek a szettek nem kerülnek többe 30 ezernél

    Nyáron lesz az esküvőd, vagy csak meghívtak egyre? Ezek a szettek nem kerülnek többe 30 ezernél

    Gyönyörű combokról szól az idei nyár - visszatér a falatnyi forrónadrág a pesti utcákra - galéria

    Gyönyörű combokról szól az idei nyár - visszatér a falatnyi forrónadrág a pesti utcákra - galéria

    Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

    Hihetetlen, de igaz! Ezek a szettek nemcsak csinosak, szerencsét is hoznak

    Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

    Ne költs egy vagyont jelmezre! Így oldd meg a szekrényből menőn a farsangi buliszettedet

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás