RETRO RÁDIÓ

A boldogságot nem lehet eredményekkel megvásárolni





Aki benne él, tudja, a vállalkozói lét kegyetlen, a talpon maradás maximális odafigyelést, teljes embert kíván. Így könnyen megeshet, hogy a munka olyan szinten hajtja uralma alá egy ember életét, hogy minden más terület kiszorulni kényszerül belőle.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.08.
keresés

A számos szerep közül, amelyek összessége alkotja énünket, egyetlenegy marad, amelyik azt szajkózza folyvást: csinálni, csinálni! Azonban az így elért siker instant, hosszú távon a pofon elkerülhetetlen. Vicsápi Natália tudatosságtanító, változásnagykövet, a Nati Method megalkotója azt a küldetést vállalta, hogy saját életútjának tapasztalatait felhasználva segít megtalálni az embereknek az egyensúlyt és ezáltal megvalósítani egy egészséges, boldog életet.

Sok vállalkozó éli úgy a mindennapjait, hogy kizárólag a munkára fókuszál, és közben az élet más területei mellett észrevétlenül elsuhan. Megfeledkezik róla, hogy ő nem csupán az üzletében a vezető, de amellett gyermek, barát, szülő, házastárs vagy éppen szerető is egyben. Azáltal, hogy a hivatása miatt az összes többi szerepéről lemond, tulajdonképpen elveszíti önmagát. „A saját bőrömön tapasztaltam, hogy ez milyen téves út. 30 éves koromra nyomdatulajdonosként a szakma csúcsára értem. 2010-ben Az Év Vállalkozónője díjat nyertem el, két évvel később pedig Az Év Szlovák Nője díjjal jutalmazták a tevékenységem. Mindenem megvolt, amit kemény és kitartó munkával egy ember elérhet. Azonban rá kellett jönnöm, hogy a boldogság nem vehető meg eredményekkel, hiszen minden sikerem ellenére nem éreztem magam sem elégedettnek, sem boldognak. Amikor pedig üzletasszonyként mindenemet elveszítettem, teljesen összeomlottam, mert mindaddig a teljes lényemet annak az egy szerepkörnek rendeltem alá. Sem a családom, sem a barátaim, de még saját magam sem voltam képes megütni azt a fontossági szintet, amit a munkám jelentett” – emlékezett vissza Vicsápi Natália tudatosságtanító, változásnagykövet.
Vicsápi Natália
Fotó: Vicsápi Natália Nem változtatunk, amíg nem fájnak eléggé a pofonok Elmondása szerint a módszer akkor képes ébresztőt fújni és visszaterelni a helyes útra, amikor valaki eljut arra a pontra, hogy bár szép eredményeket ér el, mégsem elégedett, körülötte az emberek kiégnek, menekülnek tőle, a családjában a munkamániája állandó feszültségeket szül, esetleg egészen addig megy, míg egy súlyosabb betegség rá nem ébreszti, hogy nem lehet tovább halogatni a változtatást. „Számomra az jelentette a pofont, hogy a vállalkozásaim tönkrementek. Akkor kezdtem el tudatosan kutatni az okokat és a következményeket, ami izgalmas felfedezésekhez vezetett. Ezt szeretném megosztani minél több emberrel, hogy lehetőség szerint időben kanyarodjanak le a sehova nem vezető útról és vegyék észre, milyen sokszínű a világ, benne pedig ők is, ismerjék meg önmagukat, a valódi igényeiket és vágyaikat, majd azok szerint éljenek tovább” – emelte ki Vicsápi Natália, aki immár öt éve segíti az embereket különböző programjai során. Miért nem vagyunk képesek megélni a boldogságot? A módszer egyik alapköve, hogy amikor megszületünk erre a világra, gondok, negatív gondolatok, elvárások, frusztrációk nélkül vagyunk képesek megélni minden tapasztalásunkat, nincs semmi, ami a boldogságunk útjába állhatna. De mi változik meg bennünk, mire felnövünk? Amikor megszületik egy gyermek, a szülők boldogságban úsznak – egy ideig. Aztán törvényszerűen felülkerekedik bennük az aggodalom – elég lesz-e a pénz, tartós lesz-e az egészség, képesek lesznek-e megvédeni az utódjukat –, és a pozitív érzelmek helyett erőteljes negatív érzések uralkodnak el rajtuk. A gyermek mindezt érzékeli, de nem érti az okát. Ő boldog lenne, szárnyalna, de a szülei borúsak, szorongóak. Ennek hatására hamarosan érzelmileg bezárkózik, és mivel elismerésre vágyik, elkezdi az ő mintájukat követni. Ekkor történik a tragédia, mert innentől kezdve a megfelelési vágy miatt lemond a saját álmairól, szépen fokozatosan elveszíti önmagát és az esélyét arra, hogy felnőttként boldog életet éljen. „Azért nem vagyunk képesek boldogok lenni, mert nem a saját életünket éljük, hanem a szüleink, illetve a társadalom elvárásai alapján működünk és kialakítunk magunknak egy mókuskereket, ahol mint egyének, szépen el is veszünk. Sajnos ma még ott tart a világ, hogy pofonra van szükség ahhoz, hogy egy picit lelassítsunk és fel tudjuk magunknak tenni azt a kérdést, hogy akkor ki vagyok én, mi az, ami őszintén boldoggá tenne. A Nati Method azok számára nyújthat segítséget, akik elérkeztek erre a pontra” – avatott be a változásnagykövet.

 





Ezeket olvastad már?
Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás