Az ünnepek után jó lesz kicsit visszavenni: Így kerüld el a túlevést





Az ünnepek a közös nagy falatozásokról szólnak, de most már ideje egy kicsit visszavenni az adagokból! Mutatjuk milyen apró trükkökkel kezdd!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.01.
egészséges evés

Az egészséges táplálkozást nem győzzük hangsúlyozni, ám tartani már annál nehezebb. Sokszor elcsábulunk, van, aki stresszevő, van, aki bánatevő. A nehéz időszakokban hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, annak ellenére, hogy tudjuk a következményeket. Természetesen az egésznek a kulcsa az önfegyelem. Mi most összegyűjtöttük, hogyan tudjuk elkerülni a túlevést.

Ne zabáljunk, hanem együnk lassan

Ha gyorsan eszünk, nem elég, hogy többet is eszünk, de pont az evés lényegét veszítjük el a habzsolással, a rövid időn belül rengeteg táplálék elfogyasztásával, hiszen ez szöges ellentétben áll az élvezeti evéssel, ráadásul rosszullétig is ehetjük magunkat, ilyenkor egyszerre adjuk fel a leckét a gyomrunknak, és ha este esszük tele magunkat garantáltan nem fogunk jól aludni sem.

Élvezzünk ki minden egyes harapást, együnk lassan, és figyeljük meg az ízeket. Ennek van egy kicsi terápiás jellege is, különösen ha a stressz miatt eszünk. Például amikor azon kapjuk magunkat, hogy egymás után tömjük magunkba az ételt, közben pedig arra gondolunk, milyen idegesítő volt a főnök az irodában. Figyeljünk az ízekre, kapcsoljuk ki azokat a gondolatokat, amik idegessé tesznek. Egyszerre fogunk megkönnyebbülni, és élvezni az evést. Ha lassan eszünk kevesebb ételt akarunk majd a szervezetünkbe juttatni. De ha még így se megy, az is egy jó módszer, ha megpróbálunk az ügyetlenebb kezünkkel enni.

Együnk sokszor keveset

Ahogy azt a Diéta és Fitnesz írja, nagyon rossz taktika az éheztetés. Ugyanis ha nem eszünk, akkor a szervezetünk el kezdi termelni a ghrelin nevű hormont, ami azért gond, mert ez a hormon felelős az éhségérzet kiváltásáért, és az üres gyomor esetében ez nagyon magas lesz. Jó hír, hogy amint eszünk egy kicsit, a ghrelin szintje rohamosan csökkenni kezd. Tehát a legjobb, ha mindig eszünk egy kicsit, így nem fogunk egy egész napos éheztetés után rárabolni este a hűtőre.

Igyunk egy nagy pohár vizet étkezés előtt

Ahogy előbb említettük, ha étel kerül a gyomrunkba, de akár víz is a ghrelin szintje rohamosan csökkenni kezd. Így ha evés előtt megiszunk egy pohár vizet, kevesebbet fogunk enni.

Diétás ételekből se együnk sokat

Attól még, hogy valaminek alacsony a kalóriatartalma, természetesen nem ehetünk meg belőle 10 csomaggal, így nem érvényes az a szabály, hogy ha diétás, akkor bármennyit ehetünk belőle!

További trükk, ha kisebb tányért használunk, és apróbb adagokat eszünk.

 





Ezeket olvastad már?
70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás