RETRO RÁDIÓ

Auguszték 150 éve édesítik a budapestiek életét





Budapesten három helyen kóstolhatjuk Auguszték 150 év tapasztalatával gondosan elkészített süteményeit. A Fény utcában Auguszt József és Ibolya, a Sasadi úti Auguszt Pavilonban Auguszt Olga és Auguszta lánya, a belvárosi Kossuth Lajos utcában pedig Olga másik lánya, Auguszt Flóra - a fővárosiak életét 1870.óta édesítő cukrászdinasztia immár 5. generációja– várja a vendégeket.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.20.
II. kerület V. kerület XI. kerület Auguszt 150 cukrászda

Egy süti, egy kávé az Augusztban: az egy másik világ, élmény, feltöltődés. És a csúcsminőségű édesség mellé itt – 150 éve - mosoly és vendégszeretet is jár. Augusztéknál mindig is az volt a módi, hogy a főnök, a mester elsőnek megy be dolgozni a műhelybe, ott van az üzletben, teszi, amit kell. Ma sincs ez másképp: József nyit a Fény utcában, hajnaltól süt, napközben a vendégek között, vagy beül kasszázni, ha éppen arra van szükség. Olga hasonlóképpen aktívan dolgozik, „besegít” lányainak, Flórának a Kossuth Lajos utcában, a Pavilonban sürög-forog, ott találjuk szombat-vasárnap is, mert – ahogy mondja - mindig „jól jön az öreg” a háznál.

Auguszt Olga családja és Auguszt József (Fotó: Metropol)

Auguszt Elemér cukrászmester és Resetka Olga három gyermeke közül Olga és József folytatta a szakmát. Olgának három lánya van: Augusztával működteti az Auguszt Pavilont, Franciska ügyvédként intézi a cég ügyeit, Flóra pedig a Kossuth Lajos utcai üzletüket vezeti. Olga öccse, József a Fény utcai üzletet viszi feleségével, Ibolyával.

Az asszonyok szerepe

Mindig lehet jobb, és csak a legjobb az elég jó, ezt tanultam édesapámtól, és tudom, mennyit tett anyám és nagyanyám is azért, hogy az Auguszt a mai napig létezik. Most én is ezen dolgozom a feleségemmel együtt. Ahhoz, hogy ezt a minőséget több generáción keresztül fent lehessen tartani, az évtizedek alatt felhalmozódott tudás mellett szorgalomra és a szakma szeretetére is szükség van. A nap 24 órájából 18-at dolgozunk - meséli Auguszt József, miközben beteszi a frissen elkészült tortákat a hűtőpultba.

Auguszt József kora hajnaltól süt a Fény utcában (Fotó: Archív)

- 1957 májusában, amikor a Fény utcai üzletet megnyitottuk, 6 éves voltam, akkor vették ki a mandulámat. Az Irgalmasrendi Kórházban feküdtem, és az édesanyám az első fagylaltból hozott nekem, hogy enyhítse a fájdalmam. Ez a kitelepítésből való hazatérés után volt, nem álltunk túl jól anyagilag, édesanyámnak társulnia kellett egy másik cukrásszal, akinek volt fagylaltgépe – emlékszik vissza a cukrászmester.

A kórházi jelenetek úgy tűnik, visszatérőek az Auguszt-dinasztia negyedik generációjában: József a feleségét a János kórházban ismerte meg, ahol műtősként dolgozott. Ibolya ma már nemcsak a házastársa, de cukrászként és vérbeli vendéglátósként is kiveszi a részét a munkából. Olgának ugyancsak van egy emlékezetes kórházi sztorija.

Beiglit a traumatológiára

- Inas voltam a Fény utcában, apám csípőprotézis műtét miatt bent volt a Traumatológián. Karácsony előtti időszak volt, az öcsémmel beiglit sütöttünk, és valamiért sehogy se akart az igazi lenni a tészta. Fogtuk, és bevittünk belőle egy adagot. Apám a kórházi ágyon megnézte, meghúzogatta a tésztát, és megmondta, mit tegyünk bele. Visszamentünk a műhelybe, apám tanácsai szerint megjavítottuk, és tökéletes lett a beigli. Apámnak abszolút ízérzéke volt, bármit megkóstolt, tudta mi kell bele- újságolja Olga. Hozzáteszi: Mi gyerekkorunktól beletanultunk a munkába, amit szeretünk is.

-Tizenkét éves voltam, amikor apám csináltatott külön nekem egy sámlit, hogy elérjem a fagyis pultot, és külön kiskocsit kaptam ahhoz, hogy el tudjam húzni a szomszéd utcából az üzletbe a 25 literes tejes kannát, mert nem bírtam el.

Az Auguszt dinasztia történetében volt két világháború, kitelepítés, forradalom, rendszerváltás. Az egyes generációknak többször kellett a nulláról újrakezdeni, ők azonban - minden körülmények között - védték a minőséget, és átmentették a cukrászmesterség szeretetét immár a 6. nemzedéknek.

Itt a hatodik nemzedék

-A nagyfiam a vendéglátás más területén van otthon, a nagyobbik lányunk a Corvinuson tanul, a kisebbik gimnazista, egyelőre úgy tűnik, ő érdeklődik a cukrászat iránt. Mi nem erőltetjük, ez családi vonás: mindenki maga dönti el, mivel akar foglalkozni – mondja József, akitől megtudjuk azt is, hogy a nővére, Olga is csinált mást a cukrászaton kívül, a filmes szakmában jelentős sikereket ért el: ő volt a gyártásvezetője A légy című, Rofusz Ferenc által rendezett első magyar Oscar-díjas rajzfilmnek!

Auguszt József családja (Fotó: Auguszt, Fény utca)

Olgáéknál a nyolc unoka közül egy már cukrásznak tanul, méghozzá a nagymamától és édesanyjától, Augusztától.

-A 20 éves unokám, Botond már itt dolgozik a Pavilonban, süt, kiszolgál, és ha kell mosogat. Felolvastam neki nagyanyám levelét nagyapámhoz, amelyben arról ír: azt kéri a Jóistentől, hogy a fiuk, az én apám, akit szakmát és nyelvet tanulni küldtek ki Londonba, tisztességes, jóravaló ember legyen. Apám a Dorchester Hotelben tanult, elvittem én is a lányomat oda egy ötórai teára.

Alapító az Attila úton

„A névadó, alapító Auguszt Elek mesterlevéllel a zsebében jókor érkezett Budapestre, hogy az Attila út egyik földszintes kis házában, 1870-ben „czukrászati boltját és műhelyét megnyissa”- áll az Auguszt Cukrászda étlapjának első oldalán.

József és az alma

Auguszt József akkor futott össze először feleségével, Ibolyával, amikor az 4 éves volt (Fotó: Archív)

„Mint kiderült, a feleségemmel 4 éves korában találkoztam először. Ferences diákként Erdélybe kirándultunk, Székelyvarságban megálltunk, és az egyik háznál egy asszony kijött a 3 unokájával, és hozott nekünk egy kosár almát. Később, mikor Ibolyával ellátogattunk a szülőfalujába, éppen annál a háznál állt meg, hogy itt lakott a nagymamája, és itt nyaraltak nála a testvéreivel”- meséli József a feleségéről, aki ma már olyan jól kézben tartja a Fény utcai cukrász üzletet, mintha világ életében ezzel foglalkozott volna.

Elemér bácsi

„Nagyon sokat tanultam az apósomtól, ő talán még többet udvarolt nekem, mint a férjem. Mindig maga mellett tartott, mindent megmutatott. Elemér bácsi csodálatos ember volt, szerette a szakmát, amit csinált, és az embereket, akiknek a süteményeket készítette. Talpig úriember volt és nagyszerű cukrász” – állítja Auguszt Ibolya.

150 Auguszt-év Budapesten

A Tabán után a Krisztina körúton (mai Déryné helyén) működött az Auguszt. 1915-ben nyitotta meg kapuit az Auguszt Pavilon a Hidegkúti úton, 1945-ben bombatalálat érte a Krisztina téri házat, és a pavilon is odalett. 1957-ben Auguszt Elemérné a Fény utcában nyitott új üzletet, amelyet 1988-tól fia, József vezet. Nővére, Auguszt Olga 1993-ban Pesten, a Kossuth Lajos utcai bérház udvarában teremtett új Auguszt Cukrászda-helyszínt, majd Farkasréten 2001-ben újraélesztette a legendás Auguszt Pavilont, a Sasadi úti 100 éves gesztenyefák alatt.

Mandula Tétényből

Az Auguszt családé volt az államosítás előtt a kistétényi (mai Budatétényben található) Klauzál Villa, Auguszt Olga és József nagyszülei a környékről, a híres tétényi mandulásból és barackoskertből szerezték be az alapanyagot a süteményekhez.

Olga és Oscar

„Egy gimnáziumi osztálytársam, aki rajzfilmes lett, bejött az üzletbe, és mézeskalács-figurákat rendelt egy animációs filmhez. Behívtak engem is a Pannónia Filmstúdióba, mert tetszettek nekik a figurák. Bejártam a pannóniába, és nekem is megtetszett ez az egész – könnyű Katát táncba vinni…. Ott maradtam 17 évig, közben csináltuk Rofusz Feri animációs filmjét”- emlékszik vissza a cukrászmester Auguszt Olga filmes karrierjére.

Fény utca 150

Jonatán a jubileumra (Fotó: Archív)

A Fény utcai üzletben a jubileumra az 5. generáció képviselőiről nevezték el az új ünnepi sütiket: Olivér, Apollónia és Abigél is bemutatkozott. A 6. generáció legfiatabb tagjáról, Olivér kisfiáról, Edvárd Jonatánról kapta a nevét egy nagyon finom desszert.

Olivér: Fehér csokoládés Mangó mousse, étcsokoládé mousse és csokoládé morzsa

Apollónia: Étcsokoládé mousse-szal töltött étcsokigömb, sáfrányos sárgabarack ragu, szezámmagos korall

Apollónia étcsokigömb (Fotó: Archív)

Abigél: Banán mousse, tejcsokoládé zselé, karamellizált banán, maracuja kaviár és kakaómorzsa

Jonatán: Fahéjas fehércsokoládé mousse, karamellizált almaragu, dulce de leche tükörbevonat, mogyorós ropogós

Auguszt Pavilon150

A Pavilonban tartott 150-es ünnepre különleges Auguszt-kompozíciók készültek.

Auguszt Auguszta a szarvasgombás-libamájas csodát kínálja (Fotó: Metropol)

3 Királyok: mandulás piskóta, tokaji aszús, homoki szarvasgombás libamáj mousse, vaníliás körte velő

FEB7: fehér csoki ropogós, citromkrém, eper mousse, bazsalikomos eper püré

Quiche és más sós csodák a Pavilon kínálatában (Fotó: A szerző felvétele)

Hantás Flóra: citrom mousse, őszibarack darabok levendula virágba forgatva, fekete teába áztatott piskótán

Murano: pörkölt mogyorós-mandulás keksz, intenzív csokoládé mousse, maracuja zselé, étcsokoládés tükörbevonat

Auguszt Fény utca

Ezt a cégért 150 év igazolja (Fotó: Archív)

(Budapest, II. Fény utca 8.)

(061) 316 3817

Nyitva tartás: Kedd-Péntek 10 – 18-ig, Szombat 9– 18 óráig

Belvárosi Auguszt Cukrászda

(Budapest, V. kerület Kossuth L. u. 14-16.)

Tel.: +36 1 337 63 79

Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 10-18

Auguszt Pavilon

(Budapest, XI. kerület Sasadi út 190.)

Tel.: +36 1 249 01 34

Ideiglenes nyitva tartás: Szerda-Vasárnap: 10.00-18.00

 





Ezeket olvastad már?
„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás