RETRO RÁDIÓ

Újra miénk a Várkert és itt az utódja a Budai Ifjúsági Parknak is!





Az Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része. Itt volt több, mint 2 évtizeden át a könnyűzenei koncerteknek otthont adó Budai Ifjúsági Park. Harminc évnyi méltatlan pusztulás után romjaiból építették újjá, és adták vissza a Budapesten élőknek a Várbazárt, először 2014-ben, majd a covid után most újra.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.07.19.
I. kerület Várbazár

Egész nyáron „KultKoktéllal” várják a Várkert Bazárban a jazzre, a könnyűzenére, a kortárs táncra, (újjá)épített környezetünk meglátogatására szomjazó, egyáltalán a hosszú bezártság után a fővárosban találkozásra, szórakozásra vágyó vendégeket. A koktél-kínálat július 15-én az Öntőház udvaron az Ivan & The Parazol Budai Pop című lemezbemutató koncertjével indult, az előzenekar az Aurevoir volt.

A könnyűzene és az ifjúság otthona

Így nézett ki a legendás Ifipark...(Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

A Várkert Bazár adott otthont egykor a legendás Ifiparknak is. E helyett most az Öntőház Udvaron lépnek fel zenekarok: a nagy rockelődök és mai fiatalok. Július 15-én a Várkert Bazár Öntőház Udvarán Budai Pop címmel lemezbemutató koncerttel tért vissza az Ivan & The Parazol fiatal kultzenekara. Idén ez volt az első budapesti koncertjük, ráadásul ez az első teljesen magyar nyelvű lemezanyag a zenekar 11 éves történetében. Céljuk egy olyan album és produkció, ami nem ismer országhatárokat, és megmutatja, hogyan játsszák ma a rock’n’rollt.

Vitáris Iván énekes, zenekar vezető (Fotó: Metropol/KB)

„Az egykor itt működött Ifipark a háború után a könnyűzenének és az ifjúságnak volt az otthona. Nagyon örülök annak, hogy ezzel a hagyománnyal a Várkert Bazár sem szakított az újjáépítést követően sem. Rengeteg legendás zenekarnak az alma matere ez a kultikus hely: az Omegától a Tauruson át, számunkra nagyon fontos előadóknak.”- fogalmazott Vitáris Iván zenekarvezető, aki magukat főnixként feltámadó zenekarnak nevezte, és elárulta: a leállás alatt újra értelmeztünk mindent.

Az Öntőház Udvar a mai Ifipark (Fotó: Metropol)

„Mi itt nőttünk fel”

„Az a helyzet, hogy nekünk, amikor ez a lemez már megszületett, és tudtuk, hogy lesz egy lemezbemutató, egészen biztosak voltunk abban, hogy ezt a Várkert Bazárban fogjuk megcsinálni, és köszönjük, hogy erre a helyszín is nyitott volt.” A zenész hangsúlyozta, több dolog szólt a döntésük mellett.

A Várbazár neoreneszánsz kertjet újra eredeti pompájában csodálhatják meg a látogatók (Fotó: Metropol)

„A lemez címe: Budai pop, már ez eleve indokolja, hogy itt koncertezzünk, ráadásul gyakorlatilag mi is itt nőttünk fel. Az I., II. XII. kerület, nekünk fontos, ikonikus helyszínek, úgyhogy mindenképpen azt szerettük volna, hogy a lemezhez meg hozzánk is kötődő helyszín legyen, megfejelve ezzel az ifiparkos töltéssel.” A koncerten elhangzott a Koráll Homok a szélben című dala is.

„Ezt nemrég dolgoztuk fel, és az eredetit ugyancsak itt lehetett hallani a túloldali Ifiparkban, úgy 40-50 évvel ezelőtt. Ennél jobb helyszínt nem tudtam volna elképzelni ehhez a lemezbemutatóhoz.”

KultKoktél-kínálat

Az idén nyári, számos műfajban kikapcsolódást kínáló programokról részletes információt a Várkert Bazár weboldalán, a www.varkertbazar.hu weboldalon olvashatunk.

A Világörökség része

Így nézett ki a felújítás előtt a Világörökség részét képező épületegyüttes (Fotó: Fortepan)

Az 1875-1883 között, Ybl Miklós tervei alapján épült neoreneszánsz Várkert Bazár a Világörökség része, ugyanakkor 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike volt. Eredetileg kereskedelmi funkciót töltött be, majd később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül szolgált. 1883-tól 1888-ig az északi szárnyában működött a Budai nőipari tanműhely, 1890-től 1895-ig pedig a Történeti Arcképcsarnok volt itt látható. Az 1890/91-es tanévtől 1918-ig női festőiskola kapott helyet az épületben. 1884-ben Strobl Alajos volt az első szobrász, akinek a bazár árkádsorán saját műterme volt, majd még körülbelül nyolcvan művész alkotott itt a következő száz év során. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett Várkert Bazár területén működött a Budai Ifjúsági Park is 20 éven át, az életveszélyessé vált épületegyüttes bezárásáig, 1984-ig.

A háború után három évtizeden át csak pusztult (Fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

Ezt követően, bár számos elképzelés született hasznosításáról, mégis harminc éven át kihasználatlanul állt. A kormány 2011. október 19-én döntött a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójának megkezdéséről. A felújítás első ütemében megújult az Ybl tervezte épületegyüttes, amelyet 2014. április 3-án adtak át a nagyközönségnek.

A felújított Várkert Bazár 2014-ben (Fotó: Metropol)

Volt egyszer egy Ifipark

Koncertre menet az Ifiparkba (Fotó: Fortepan/Urbán Tamás)

A Várkert Bazárban működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, becenevén Ifipark számos zenei rendezvénynek adott otthont. Játszott itt többek között a Metro, a Bergendy, az Illés, az Omega együttes, az Edda Művek, Kovács Kati, a Liversing, a Dogs, a Kex, a Juventus, a Mini, a Tűzkerék a Sakk-Matt együttes, Karthago és a Korál. 1980-ban egy Edda-koncert során a park bejáratához vezető lépcső kőfala leomlott. Állapota az 1980-as évektől fogva folyamatosan romlott, mely az épület teljes lezárásához vezetett. A hozzá tartozó lakásokat folyamatosan kiürítették. 1984-ben az Elektromos temetés című koncerttel zárult az Ifipark működése. A szabadtéri koncertezés hagyománya az újjászületett Várkertben az Öntőház Udvar színpadán folytatódik.

Lent is, fent is programok - lehet választani! (Fotó: Metropol)

Ingyenes programok

Az egész nyár folyamán az Új világ született című kiállításra ingyenes a belépés minden egészségügyi és a szociális dolgozó számára. A Terror Háza Múzeum kiállítása a Várkert Bazár déli palotájában keddtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható, tárlatvezetés előre egyeztetett időpontban igényelhető. A Hauszmann-sztori című kiállítás minden látogató számára ingyenes. A Budavári Palotanegyed századfordulós és mai, nagyívű fejlesztéseit bemutató tárlaton multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő fejlesztéseket is bemutatja. A kiállítás keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható a Budavári Palota A épületében, a nyitvatartási napokon ingyenes tárlatvezetés is indul 13 és 15 órakor.

Szent István-terem

Új, szabadtéri és ingyenes tárlatként nyílik hamarosan Mesteri részletek címmel a Várkert Bazár Gloriett-hez vezető rámpáján, amely azt mutatja be, hogyan születik újjá a Budavári Palota első történelmi terme, a Szent István-terem. Az idén augusztus 20-án újra látogatható terem eredeti pompájában lesz látható, ahogyan a 19-20. század fordulóján megálmodták.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás