RETRO RÁDIÓ

Így mentenék meg Budapest ikonikus neonreklámjait, te találkoztál már velük?





Azonban némelyikük igen rossz állapotban van, már ha egyáltalán meg van, mert rengeteg értékes darab eltűnt az évek során. A Metropolnak a petíció kiötlője beszélt a kezdeményezésről, illetve arról, hogyan mentenék meg ezeket az értékes világító kincseket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.09.
felbecsülhetetlen érték

Ha a fővárosban nyitott szemmel járunk, akkor bárhol régi neonreklámokat találhatunk. Ezekre tekinthetünk akár egy retró, jól kinéző tárgyként is vagy divatja múlt hirdetési formátumként is.

Bár Vetőmag és Esti Hírlap már nincs, de a neonhirdetésük még látható Fotó: Metropol

Petíció indult a megmentésükért!

Ahhoz, hogy ezekben sokáig gyönyörködhessünk, meg kell tartanunk őket. A Cső neonmentő csapata úgy döntött, hogy szeretné ezeket a neonreklámokat megmenteni. „Ennek pedig a legegyszerűbb eszköze az volt, ha kezdeményezést indítunk, amellyel, ha sikerrel járunk, hatékonyabb megoldás lehet, mint egyenként igyekezni restaurálni és elhelyezni a neonreklámokat – mondta Patkós Luca és Racskó Tamás, a petíció elindítói.

10 ezer aláírásra van szükség!

„Ha a kezdeményezéshez 60 nap alatt legalább 10 000 budapesti csatlakozik, akkor a Fővárosi Közgyűlés tárgyal a témáról. Az ülésen a kezdeményező is felszólalhat” – mondta megkeresésünkre Racskó Tamás, a Cső neonmentő csapatának tagja, aki hozzátette, hogy ha a kezdeményezéshez legalább 1000, de 10 000-nél kevesebb budapesti csatlakozik, akkor a főpolgármester, valamelyik főpolgármester-helyettes vagy egyéb városházi szakértő köteles a témában személyesen tárgyalni a kezdeményezővel. Így a petícióval egy kisebb aláírói számnál is foglalkoznak.

Sztár üdítő már nincs, plakátja viszont még van Fotó: Metropol

Nagyjából ennyi neonreklám lehet Budapesten

A legnagyobb retró reklámot összesítő Neonvadász oldala szerint 169 meglévő és 38 eltűnt vagy eltávolított feliratot lehet találni Budapesten. Azt, hogy pontosan hány darab van a főváros falain, illetve homlokzatán, nem tudni pontosan, hiszen pontos lista még nem készült, illetve időközben is tűnhettek el világító reklámok. „Nincs hivatalos nyilvántartás, de a neonvadász blog adatai elég jók – biztosan van még néhány nem feltüntetett neon (mi is tudunk ilyenről), illetve néhány biztosan a legutóbbi számbavétel óta is eltűnt – de a nagyságrend helyes” – erősítették meg a kezdeményezés elindítói.

Nehéz ezeket a retró értékeket megmenteni

Ezeknek a régiségeknek a megmentése több szempontból sem könnyű. Leginkább a tulajdonviszonyok okoznak gondot, de adott esetekben az sem könnyíti meg a helyzetet, ha egy-kettő magántulajdonba kerül, új gazdája nem tud mit kezdeni vele és kidobja vagy leszerelteti. „Rendszerváltáskor jogutód nélkül szűnt meg sok neonnal reklámozó vállalat, vagyis sok neon így tulajdonos nélkül maradt. Senki nem akart foglalkozni a költséges leszereléssel, felújítással, illetve egyben „szabad prédák” lettek a feliratok, sok magánkézbe került, vagy leszerelés után túladtak rajtuk” – magyarázták a kezdeményezők.

Érdemes foglalkozni ezekkel a retró értékekkel Fotó: Metropol

Ez a csapat terve

Ezeknek a neonreklámoknak a megőrzése az utókornak nem könnyű. Azonban a Cső neonmentő csapatának van elképzelése a megmentésükre. Szerintük ezek közül egy lépés is nagy haladás lenne.

  • Ha a neonreklámot egy ház fel szeretné újíttatni, akkor legyen lehetősége az önkormányzattól erre támogatást kérni.
  • Ahol nem látják szívesen ezeket a régiségeket, abban az esetben egy másik üzlet vagy épület vehesse át és kérhessen rá a támogatást.
  • A nem gondozott retró táblákat lehessen önként beadni az önkormányzathoz, amelyet aztán ki lehessen adni felújítás, illetve kiállítás céljára.
  • A felújított neonokból nyíljon egy múzeum.
  • Ha egyetért a kezdeményezéssel, a petícióhoz csatlakozni a peticio.budapest.hu weboldalon lehet, egyszerű ügyfélkapu bejelentkezéssel.





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

    Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

    Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

    Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

    Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

    Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

    Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

    Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás