RETRO RÁDIÓ

Nekünk hiányoznak az állatok, de vajon mi nekik...?





A vírushelyzet lecsengése után lesz olyan állat, akit újra vissza kell szoktatni a közönséghez. A Metropol a három legismertebb fővárosi, Budapest-közeli állatkertet kereste fel, hogy megtudja, hogyan élték meg ezt a korlátozásokkal teli időszakot.



Megosztás
Szerző: Kiss Levente
Létrehozva: 2021.04.09.
megváltozott világ

Nehéz időszakot élnek át az állatkertek és a vadasparkok. Azon kívül, hogy a dolgozók nem láthatnak minden nap önfeledten rohangáló és mindenre mosolygó arcokat, emellett még az állatok gondozásáról, illetve a parkok és egyéb épületek rendben tartásáról is gondoskodniuk kell, ami bizony pénzbe kerül.

(Fotó: Hanga Zoltán)

Ilyen csak háborúban volt

A koronavírus második hulláma alatt 2020. november 11-én kezdődtek a szigorú intézkedések. Akik aznap valamelyik állatkert honlapjára fellátogattak, őket ez a kiírás fogadta: „Az Állatkert 2020. november 11-től ZÁRVA tart.”. A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint kivételes, hogy ilyen hosszú ideig ne fogadjanak látogatókat, utoljára ilyen 1994 tavaszán, 1956 október végén, november elején és a második világháború idején, Budapest 1944–1945 telén lezajlott ostromakor fordult elő.

Nem csak a látogatók, a pénz is hiányzik

A három állatkertet különböző módon érintette a válság. A Tropicariumnál arra panaszkodtak, hogy az ott dolgozók megkapták a támogatást, de a bevételkiesést megérzik. A zárvatartás alatt festések, illetve burkolatok cserélése, javítása zajlott, ezt csak látogatók nélkül tudták elvégezni. A Fővárosi Állatkertnél pénzügyi átcsoportosítások történtek, és a működéshez elengedhetetlenül szükséges kiadások elsőbbséget élveztek. Megjegyezték, hogy a válság következtében egyetlenegy dolgozót sem kellett elbocsátaniuk. A Budakeszi Vadasparkot kevésbé érintette a válság, az állam és a Pilis Parkerdő segítségével még fejlesztések is megvalósultak. Nagy Ingrid sajtóreferens elmesélte, hogy több fejlesztés is megvalósult, többek között nyolc vadonatúj madárröptével és harminc új fajleíró táblával gazdagodott a park.

Az állatokat nem befolyásolta a vendégek hiánya

A Tropicarium, a Budakeszi Vadaspark és a Fővárosi Állat- és Növénykert is elmondta, hogy különösebb viselkedésváltozást nem tapasztaltak az élőlényeknél. A budapesti állatkert kiemelte, hogy egyes állatoknál, például az oroszlánoknál és a zsiráfoknál, mivel gondozójukon kívül más embert nem láttak, ezért náluk a visszaszoktatás majd fokozatosan zajlik az emberekhez. Az állatok a Budakeszi Vadasparkban észre sem vették, hogy nincsenek látogatók, télen–kora tavasszal egyébként is csöndesebb a vadaspark, kevesebb látogató érkezik – mondta Nagy Ingrid.

(Fotó: Tropicarium)

Ezekkel készülnek a látogatók fogadására

Tropicarium: „Attól függ, hogy mennyi látogató jöhet be az állatkertbe.”

Budakeszi Vadaspark: „Szeretnénk idén is megismételni a vadmacska-adománygyűjtő versenyt, illetve a nyár elején szeretnénk egy új versenyt is megrendezni, ami a mosómedve témájához kapcsolódna.”

Fővárosi Állat- és Növénykert: „A jegyek és a bérletek érvényességét meghosszabbítottuk, mivel a látogatók önhibájukon kívül nem tudták látogatni az állatkertet.”

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás