RETRO RÁDIÓ

Amit Ibolyka nem tud megjavítani, azt ki lehet dobni – Videó!





Hajmási Ibolyka lassan 60 éve – nő létére is – kiválóan állja a sarat a cipészszakmában, nem hozva szégyent édesapjára, akitől a mesterségét örökölte. Az Izabella utca 41. szám alatti műhelyben immár három évtizede javítja a férfi-női lábbeliket. Nem véletlen szerepel az 1910. óta működő Nietsch–Hajmási Cipészműhely cégérén a szlogen: „Dobja ki, ha nem tudjuk megjavítani!”.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.06.03.
VI. kerület Hajmási Ibolyka cipész

A drága cipőnek is elkopik a talpa, sarka és javítani kell, és a drága cipőt még kevésbé szívesen dobjuk ki„ – kezdi a beszélgetést Hajmási Ibolyka, akit látogatásunkkor természetesen munka közben találunk, amint éppen egy márkás tornacipőt varr össze a 100 éves Singer gépén.

Munka közben (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Ezt nézd meg videón is!

1960-ban mentem tanulónak, 3 év múlva végeztem, és azóta ezt csinálom, cipőfelsőrész-készítőként kezdtem, a Favorit Szövetkezetben voltam tanuló, és ott is dolgoztam 5 évig, majd 10 évet a Magyar Optikai Művek bőrosztályán.”

A hölgy cipésznek a keze is nőies (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Apáról leányra

Miközben Ibolykának folyamatosan jár a keze, azt is elmeséli, hogy valamikor szülőről gyerekre szállt a szakma.

Az édesapám cipész volt, és én vittem tovább a stafétát, nem számított, hogy lány vagyok. A férjem édesapja is cipész volt, ő is az lett. Ez természetes volt akkoriban. Majd egy cipészhez mentem feleségül, így aztán együtt csináltuk a saját cipészetünket” – tudjuk meg a cipészmesternőtől, aki férje halála után sem zárta be a műhelyt, és még most, majd 80 évesen is dolgozik.

Ide tessék feltenni! (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

A márka még megvan, a minőség kopik

Itt mindent megcsinálunk, a cipőkön kívül táskáktól kabátcipzáron át az övig. Sajnos, ma már a nagy márkák sem igazán időtállóak. Az áruk az megvan, meg a nevük is, de a minőség már nagyon megkopott. Ezzel együtt amit lehet, azt megmentjük, és még használhatóvá tesszük. Azt szoktuk mondani: amit mi nem tudunk megjavítani, azt már tényleg ki lehet dobni.”

Ibolyka eredetileg cipőfelsőrész-készítő (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Aki szívesen felkeresné Hajmási Ibolykát – már csak az élmény is megéri – egy javításra váró darabbal, az Izabella utca 41. szám alatt megtalálja, vagy a (20) 469 1834-es telefonszámon elérheti, illetve a http://www.cipeszmester.hu/ oldalon a [email protected] címen keresztül veheti fel a kapcsolatot.

A 100 éves Singert 30 éve felújították (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

100 éves varrógép

Hajmási Ibolyka egy 100 éves, lábbal hajtós Singerrel dolgozik.

„Harminc éve felújítottunk, és azóta még üzemel. Tökéletes, mindent tud, és ráadásul még szép is. Kimondottan cipőjavításra készült, olyan a szerkezete, hogy egy mozdulattal irányt tud váltani a tű, hogy előre vagy hátrafelé varrjon.”

(Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Tüzérségi csizma 1919-ből

1919-es háborút megjárt tüzérségi csizmát is javítottunk. Egy bolhapiacon talált rá valaki, és behozta hozzánk. Na, az még nekünk is szenzáció volt! Megjegyzem, ezen a 100 éves darabon még mindig kifogástalan állapotban találtuk a bőrt!”

A cipészmesternő egy Nemzeti Vágtás lovas csizmáját javítja a fotón (Fotó: KB Metropol)

Nem mind bőr, ami drága

Hajmási Ibolyka 60 éve a szakmában (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

„Egy hölgynek javítottam a cipőjét, amelyik felülről gyönyörű bőrnek nézett ki, de mikor kibontottam, láttam, hogy belül műanyag. A bőrnek a barka részét ugyanis jól tudják hamisítani, a másikat, a húsoldalt, azt nem lehet. Mindenesetre megjavítottam a szeretett cipőt, de a tulajdonosnak nem volt szívem elárulni, hogy az Olaszországban méregdrágán vett cipője alapvetően mű. Nem akartam elkeseríteni, úgyhogy ezt – idáig – megtartottam magamnak.”





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás