RETRO RÁDIÓ

Elképesztő alkotás: megnéztük a Múzeum Mélygarázst





A Városliget autómentesítése jegyében december elején átadták a Dózsa György úton a Múzeum Mélygarázst. Szép és modern, minden közlekedő rétegre gondoltak tervezésekor, ráadásul a felszínét teljesen parkosították, 10.000 m2 új zöldfelületet kapott vissza a park.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.17.
Fejlesztés mélygarázs

A Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt egyik fő célkitűzése, hogy a park zöldjének felújítása és gyarapítása mellett jelentősen csökkentse az autóforgalmat. Ezért megszűnt a felszíni parkolás az Ötvenhatosok terén és létrejött a három szinten 800 férőhelyes, teljesen akadálymentes mélygarázs, amelyben elektromos töltőket és családi parkolóhelyeket is kialakítottak.

Föld alatti művészet

A mélygarázsba belépve már az első pillanatban szembe tűnik, hogy a művészet körülvesz minket, a falakat lenyűgözően látványos műalkotások díszítik. -Ez egy egész Európában egyedülálló különlegesség, mely a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására utal. 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekműve csodálható meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig, ráadásul részletes leírás is található a művészekről- tájékoztatott Dr. Gyorgyevics Benedek a Városligeti Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Az izzadás sem lehet akadály

Ami nekünk a legjobban tetszett – szokatlansága miatt – hogy a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitárolót is kialakítottak. Ez nagy segítség lehet a környékbeli irodaházak dolgozóinak, hiszen adott a lehetőség, hogy autó helyett biciklivel érkezzenek munkába és le is tudjanak zuhanyozni. Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban mindezek mellett külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottak ki.

Látogatók és itt élők is nyernek vele

A Múzeum Mélygarázs ideális választás a Városligeti Sportcentrumba vagy a futókörhöz érkező sportolóknak, a Nagyjátszótérre jövő családoknak, a Ligetbe látogatóknak, de a környező irodákban dolgozóknak és a szomszédos kerületek lakosainak is megkönnyíti a mindennapjait, utóbbiak ráadásul kedvezményesen parkolhatnak itt. Az önkormányzati lakossági várakozási engedéllyel rendelkező 6., 7. és 14. kerületi lakosok 17 és 9 óra között, 200 férőhely erejéig - egyszeri 2.000 forintos regisztrációs díj megfizetése mellett - ingyenesen parkolhatnak, amennyiben regisztrálnak a Liget Budapest Projekt honlapján.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Igazi természet a belvárosban

A mélygarázs térszint feletti részét, ahol korábban ezrével parkoltak az autók, végre visszakapja a park. Itt egy új sétány, a Városligeti Promenád jött létre, melynek középső pihenő zónájában hangulatos esti világítás és modern ülőbútor kombinációk is helyet kaptak, a jó idő beköszöntével pedig a szökőkút is várja a sétálókat. A területet ráadásul újra birtokba vette a természet is, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre, elültettek 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40.000 virághagymát és évelőnövényt is helyet kapott -hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás