RETRO RÁDIÓ

Egy kalandor álmával kezdődött a Margitszigeti Szabadtéri Színpad története





A Margitszigeti Szabadtéri Színpad deszkáit világsztárok koptatták, amióta minden nyári szezonban megnyitja kapuit, és professzionális előadásokkal várj a nézőket. Történte 125 esztendőre tekint vissza.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.02.
Titkos Budapest

Aki először észrevette, hogy a Margitsziget tökéletes lenne színházi és zenei előadások számára, az Forgács Antal színigazgató volt. 1906-ban álmodta meg a nyári színkör megnyitását, de végül sikkasztás miatt három napi fogházra ítélték.Forgács Antal budapesti színigazgató egy krajcár tőke nélkül akart a Margitszigeten színházat nyitni” – írta a korabeli Népszava. „...a Park Szinház című margitszigeti nyári színház már jóval a megnyitás előtt megbukott. Az élelmes Forgács a Park Szinház számára már társulatot szervezett s óvadék mellett adminisztratív személyzetet is szerződtetett… Biliczki István följelentést tett az igazgató úr ellen, hogy 700 koronás óvadékát elsikkasztotta. E följelentéshez Werler Izidor ruhatáros is csatlakozott, akinek hatvankoronás óvadéka úszott el.

A kagyló alakú színpad (Fotó: Margitszigeti Szabadtéri Színpad)

Budapest bombázása alatt megsemmisült

A Margitszigeti Színház egy szezont végül 1918-ban üzemelt, aztán 1919 novemberében lebontották. A II. világháború háború előtt, a víztorony lábánál létrehoztak egy játszóhelyet, amit Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékával avattak fel. „Az ünnepi előadást a Himnusz nyitotta meg, és a szép Szörényi Éva prológusban üdvözölte a hetven éves Horthy kormányzót, akit a közönség lelkesen éljenzett, majd Sárdy János énekelt egy ez alkalomra írt fohászt” – tudósított a Napkelet. 1943-ban, amikor már javában zajlott a II. világháború Lehár A víg özvegy című operettjének premierjét még hatalmas pompával rendezték meg. 1944 nyarán aztán a háború pusztítása a Margitszigetet sem kímélte, a szabadtéri színpadot lebombázták.

Így nézett ki 1949-ben (Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő)

Sztárparádé évtizedeken át

A színház újjászületése 1949. augusztus 6-a volt, aznap egy Szív küldi szívnek című sanzonesttel nyitották meg, másnap pedig Honthy Hanna főszereplésével mutatták be a Három a kislány című operettet. Az »50-es, »60-as években a Magyar Állami Operaház nyári játszóhelye lett, igazi sztárparádéval: Székely Mihály, Simándy József, Melis György, Házy Erzsébet lépett itt fel. Később lehetőség nyílt arra, hogy külföldi vendégénekeseket szerződtessenek egy-egy produkcióra. A »70-es évektől nem volt nyári játék Gregor József, Marton Éva vagy Tokody Ilona nélkül. A 80-as években rendezett itt Garas Dezső Csárdáskirálynőt, Törőcsik Mari főszereplésével, de műsorra tűzték a Rock Színház Jézus Krisztus szupersztár című előadását is. 2003-tól Bán Teodóra az intézmény igazgatója, a hazai könnyű- és komolyzenei élet kiválóságai, rengeteg világsztár – többek között José Cura, Emir Kusturica vagy Szergej Polunyin –, lép fel nála nyaranta, de vannak saját színházi produkcióik is.

Jelenet a Puskás, a musical című előadásból (Fotó: Margitszigeti Szabadtéri Színpad)

Pesák Ádám: Áldás és rang itt fellépni

Az idei, 2021-es szezonban lépett fel először a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budapesti Operettszínház művésze, Pesák Ádám. A Puskás, a musical című produkcióval debütált, pénteken pedig a Nikola Tesla – Végtelen energia című eladásban láthatjuk.

Pesák Ádámmál örömmel jön ide játszani, ahol nagy elődök is felléptek már (Fotó: Bors)

„Áldás és rang itt fellépni – árulta el a Metropol olvasóinak a színész. ”Teljesen más, mint kőszínházban játszani. Nagyobb gesztusokkal kell dolgozni, jobban „be kell járni” a teret, hogy a legutolsó sorban is mindent lássanak a nézők. A színpaddal szemben áll a lenyűgöző Víztorony, és közben olyan, mintha egy erdő közepén lennénk. Hatalmas a tér, és mégis nagyon intim és családias az előadások hangulata.”

A Víztorony lábánál van a nézőtér (Fotó: Fortapan)

A Víztoronyban már nem víz van

1911-ben épült fel a Margitsziget egyik központi épülete, a Víztorony. Az ország legöregebb és legnagyobb víztornyában ma már nem víz van, hanem kiállítások és egy csodálatos kilátó, ahonnan 33 méteres magasságból 360°-os kilátással tárul elénk Budapest.

 

Sister Act&Jazz TÓTH VERA & TÓTH GABI & Budapest Jazz Orchestra koncert Szombatosn, szeptember 4-én 19:00-tól Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Tóth testvérek, Vera és Gabi lép színpadra, egy rendhagyó nagyzenekaros műsorral, a Budapest Jazz Orchestra kíséretében.

 

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás