RETRO RÁDIÓ

Ezzel a módszerrel ültettek boldog fákat a betonba Belváros-Lipótvárosban





Hamarosan közel 100 fa lesz az Arany János utcában!  - jelentette be közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere. Újabb jelentős zöldfelületet született az V. kerületben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.05.
V. kerület

 

„A Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakasz megújítását kétoldali fasor formájában, 34 új fával, 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel, összesen 163 m2 zöldfelülettel valósítottuk meg.” - írja posztjában Belváros-Lipótváros polgármestere.

Belváros Önkormányzata ezúttal az Arany János utca Széchenyi rakpart és Tüköry utca közötti szakaszát újította meg faltól falig. Az Arany János utca felújítása két ütemben zajlik, amelynek a most átadott, első – Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti – szakasza 2021. július elején indult meg - számolt be a nullahategy.hu.

Az idén márciusban induló második ütemben a Nádor utcától egészen a Podmaniczky térig újul meg a teljes Arany János utca, ilyen módon összekötve a Dunát, a Belváros 2019-ben 82 új fával kiserdővé alakított impozáns terével.

STF, avagy a Stockholm faültetési rendszer

Belváros Önkormányzata az elsők között alkalmazta az ún. Stockholm faültetési rendszert is. Ennek az a lényege, hogy a fáknak biztosítják a tápanyagokban és oxigénben gazdag teret, így a városi környezetben is szokatlanul nagy gyökérzetet fejleszthetnek. A városi környezetben egy mesterséges váztalajba telepítik a fákat. Azt a váztalaj kőzúzalék és termőtalaj keveréke, amely a fák teljes élettartama alatt biztosítja a fa gyökerei számára az oxigén-, víz- és tápanyag-ellátottságot. Ebben jól érzik magukat a fák.

A váztalaj réseit a tápanyagokkal dúsított, jó minőségű termőföld tölti meg, az esővíz pedig behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódik. Ez lehetővé teszi az esővíz helyben történő felhasználását, így csökkentve a fák öntözési igényét is.

Két másik módszerrel is fásítottak

Az utcafelújítás során, a Stockholm-módszer mellett, hagyományos és gyökércellarendszer technológiával is telepítettek. A belvárosi önkormányzat alkalmazta először 2019-ben a gyökércellarendszert hazánkban és az elmúlt két évben az ezzel a technológiával elültetett – a Podmaniczky és József nádor téri, valamint a Vadász utcai – fák azonnal, robbanásszerű fejlődésnek indultak. A gyökércellarendszer biztosítja a fák gyökérzónájának védelmét, és kiegészítő rendszereivel szabályozható a gyökerek növekedése, illetve a talaj megfelelő nedvességtartalma és szellőzése is biztosított.

Valamennyi ültetett fa a belvárosi beruházásokban már megszokott módon nagyméretű, többször iskolázott, 30-35 cm törzsátmérőjű, várostűrő fajta.

Rendezett parkolósáv, kerékpártámaszok és új padok

A kiszélesített gyalogosbarát járda, az úttest és a rendezett parkolósáv is természetes kőburkolatot kapott. A közterület fejlesztése során ügyeltek az akadálymentesítésre, padokat, kerékpártámaszokat, hulladékgyűjtő edényeket és utcai ivókutat is telepítettek. A meglévő lámpafejeket korszerű, LED-technikájúra cserélték.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás