RETRO RÁDIÓ

WHO: Nincs az AstraZeneca oltóanyagnak nagyobb kockázata





Lezárultak a vizsgálatok, a WHO COVID-19 albizottsága ma nyilatkozott az AstraZeneca vakcina korábban felmerült, esetleges vérrögképző utóhatásáról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.20.
AstraZeneca

Eddig Európában több mint 20 millió adag AstraZeneca vakcinát, Indiában pedig több mint 27 millió adag Covishield vakcinát (AstraZeneca vakcina, amit egy közreműködés miatt az Indiai Szérumintézet gyárt) adtak be - tájékoztatott a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet nyilatkozata alapján nincs az AstraZeneca oltás miatt nagyobb kockázat a vérrögképződésre és a trombózisra.

A WHO globális oltásbiztonsági bizottsága 2021. március 16-án és 19-én ülésezett, hogy megvizsgálja az AstraZeneca COVID-19 oltást követő vérrög képződést és az oltást követő alacsony vérlemezke számmal kapcsolatos információkat és adatokat. Az albizottság áttekintette a klinikai vizsgálatok adatait és jelentéseit, amelyek Európából, az Egyesült Királyságból, Indiából és a Vigibase-től származtak, a WHO egyedi esetek biztonsági jelentéseinek globális adatbázisából.

Az AstraZeneca vakcina (beleértve a Covishield-et) továbbra is pozitív előny-kockázat profillal bír. A rendelkezésre álló adatok nem utalnak az alvadási események, mint például a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia általános növekedésére a COVID-19 vakcinák beadását követően.

Nagyon ritka és trombocitopéniával kombinált egyedi thromboemboliás eseményekről is beszámoltak az AstraZeneca COVID-19 vakcinával végzett oltást követően Európában és kiemelték, nem biztos, hogy az oltás eredményezte ezeket.

Az Európai Gyógyszerügynökség farmakovigilanciai és kockázatértékelési bizottsága az AstraZeneca COVID-19 vakcinával Európában összesen több mint 20 millió oltás közül 18 agyi vénás sinus trombózist vizsgált meg. E ritka események között okozati összefüggést egyelőre nem sikerült megállapítani. Megfelelő oktatást kell biztosítani az egészségügyi szakemberek és az oltott személyek részére, hogy felismerjék bármely COVID-19 vakcinával végzett oltást követő nemkívánatos súlyos esemény jeleit és tüneteit annak érdekében, hogy az emberek azonnal megfelelő orvosi ellátást kérhessenek és kaphassanak.

A GACVS albizottság javasolja a tagországoknak az összes COVID-19 vakcina biztonságosságának felügyeletét, és indítványozza a feltételezett nemkívánatos események bejelentését és egyetért az Európai Gyógyszerügynökség azon terveivel is, hogy tovább vizsgálják és figyelemmel kísérjék az oltást követő eseményeket. Az albizottság folytatja az összes COVID-19 vakcina biztonságosságával összefüggő adat felülvizsgálatát, és szükség esetén frissíti az ajánlásokat.





Ezeket olvastad már?
Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás