RETRO RÁDIÓ

A társasház a hibás az erkélyről kizuhant nő tragédiája ügyében?





Tegnap hajnalban egy 53 éves nő esett ki egy harmadik emeleti erkélyről a Váci úton. A Metropol is a helyszínen járt, ahol megtudtuk, hogy az áldozat a korláttal együtt zuhant le, majd agyonütötték az erkély lezuhanó darabjai. Lapunk utánajárt, hogy ki lehet a felelős ilyenkor.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.13.
XIII. kerület Felfoghatatlan tragédia

Lapunk munkatársa az immár korlát nélküli erkély alatt átsétálva tudta megközelíteni a helyszínt, ahol a járókelők többsége nem értette, miért van ott ilyen sok rendőr.

A 3. emeleti lakás erkélye, miután a korlát teljes eleje és az áldozat az utcára zuhant – Fotó: Metropol/NZ

A helyszínen álldogálók sokkoló őszinteséggel mesélték el, hogy mit láttak.

Szerintem háromnegyed hat körül elmehettem a halott nő mellett. Akkor ott voltak már a rendőrök, de én azt hittem, hogy csak leomlott a ház valamelyik része. Sárga zsákokat láttam. Úgy gondoltam, hogy csak eltakarítanak valamilyen törmeléket. Utólag egy Facebook-csoportból értesültem róla, hogy haláleset történt” – árulta el a környéken dolgozó nő, aki korábban az egyik szomszédos ház gondnokával meg is vitatta, hogy mi történt. A gondnok a Metropolnak is megszólalt, elárulta, hogy az 53 éves nő cigarettázás közben dőlt neki az erkély korlátjának.

A reggeli órákban mindent törmelék borított, ami nem véletlen, hiszen a lezúduló betondarabok még az erkély alatti üzlet kirakatát is megrongálták – Fotó: Metropol

Amikor a nő lezuhant, egy 28 éves férfi is vele volt az erkélyen – derítette ki a Bors szintén a helyszínen. A lap szerint a fiatalembernek nagy szerencséje volt, hiszen ő nem támaszkodott a korlátnak és így időben vissza tudott lépni a lakásba.

Ha találkoznak a fiammal, legyenek vele tapintatosak, mert ő egy igazi hős! Természetesen nagyon megviselték a történtek, nem tudom, mikor lesz képes feldolgozni az ismerőse elvesztését. Igazi férfiként, felelősen viselkedett. Amint bekövetkezett a baleset, azonnal lerohant az utcára, hogy a barátjával legyen. Ő tartotta benne a lelket, és az utolsó pillanatig fogta a kezét, amíg a hölgy meg nem halt. Sajnos én nem ismertem őt, de Dani csupa jót mesélt róla” – mondta a fiú édesanyja a Borsnak.

A felelősség a társasházé lett volna?

Arról, hogy pontosan kinek a felelőssége lett volna az erkély biztonságos állapotának fenntartása, a Metropolnak Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének elnöke beszélt.

Folyamatos karbantartási kötelezettsége van a társasháznak, ami azt jelenti, hogy állandó jelleggel biztosítani kell az üzembiztos működést azért, hogy a társasház erkélye vagy például a homlokzata ne szakadhasson le” – magyarázta a szakember, aki hangsúlyozta, hogy lehetnek társasházanként kivételek, de szinte minden esetben a társasház felelőssége az, ami történt. A közös képviselő felelőssége is felmerülhet, hogyha ő tudott az erkély rossz állapotáról, hiszen annak tényét a társasház kezelője felé továbbítania kellett volna. Alapvetően nekem mint társasházkezelőnek biztosítani kell, hogy a közös tulajdon ne okozzon kárt se a tulajdonosoknak, se az utcának” – ismertette az elnök.

A hajnalban történt balesethez a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők is kivonultak, de a nő életét már nem tudták megmenteni – Fotó: Metropol/NZ

Kártérítésre is kötelezhetik a házat

Sajnos nincsen olyan kötelezettség előírva a társasházi tulajdonosok felé, hogy pl. 10 évente ellenőriztessék az erkélyek műszaki állapotát. Ugyanakkor létezik egy általános kötelezettség arra vonatkozóan, hogy a homlokzat ne veszélyeztessen életet, mint a Váci úti társasház esetében. Kétféle igény keletkezhet ilyen helyzetben: az egyik a kártérítési igény, a másik pedig a helyreállítási igény. Az egyik a helyreállításért nyújtható be, a másik pedig a keletkezett kár okán, ilyen a haláleset is. A kártérítési igényt peres úton követelhetik a társasháztól. A helyreállítási kötelezettséggel kapcsolatban pedig a kormányhivatalt, mint építési hatóságot kell megkeresni” – tette hozzá Weisz Gábor Miklós.

A csapadék és a hideg amortizálhatta le az erkélyt

„Ahol látják, hogy az erkélynek hullik a vakolata, annak majdnem biztos, hogy szerkezeti problémája van. Lehet, hogy felülről ázik a szerkezete, így egy idő után el fog engedni az erkély” – árulta el a Magyar Közös Képviselők Egyesületének elnöke, aki rámutatott arra, hogy nagy valószínűséggel a hideg és a víz okozhatta az erkély műszaki állapotának akár éveken vagy évtizedeken át tartó romlását.

Kintjártunkkor az épület egy másik erkélyének a látványa is elborzasztotta a munkatársainkat. Alján jól láthatóan teljesen leesett már a burkolat, hiszen végig látszódik az erkély vasszerkezete – Fotó: Metropol/NZ

Egyre kevesebb a felújítási pályázat a fővárosban

2019-től a budapesti önkormányzatok többsége jelentősen csökkentette a pályázati lehetőségeket. Legtöbb esetben vészhelyzeti pályázatok váltották fel a korábbi homlokzat- vagy épületfelújítási pályázatokat. A XIII. kerületben azonban még ezek ellenére jelenleg is elérhető több olyan lehetőség a társasházak számára, amellyel az önkormányzat segítséget nyújt.





Ezeket olvastad már?
Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás