Eljött az idő, hogy búcsút intsünk a karácsonynak, így sajnos hőn szeretett fánktól is meg kell szabadulni, már csak azért is, mert az elszáradt fenyőfák nagyon gyúlékonyak és könnyedén nagyobb bajt okozhatnak, mint gondolnánk. A legtöbb budapesti kerületben begyűjtik a kihelyezett fákat, ám sajnos vannak, akik fájukat egyszerűen kidobják az utcára a kuka mellé, akadályozva a közlekedést.

A kitett fákat elszállítják

Budapesten a becslések szerint mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki mostanában az utcára, amit az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai gyűjtenek össze és szállítanak el szervezetten. A kijelölt gyűjtőpontokról ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok indulnak a karácsonyfákkal, amelyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató.

A lakosság 2 lehetőség közül választhat:

  • a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján,
  • vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját.

A budapesti lakosok a fenyőfák begyűjtésével kapcsolatos információkat megtalálják az FKF honlapján, a www.fkf.hu/karacsonyfa-begyujtes címen. A kijelölt gyűjtőhelyek listája pedig térképen is megtekinthető.

Az utca helyett a kijelölt gyűjtőhelyekre vigyük el fenyőfánkat, hogy ne akadályozzuk a közlekedést – Olvasói fotó

 

Tűzveszélyesek a száraz fenyők

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy az elszáradt karácsonyfák hihetetlenül gyúlékonyak. Elég egy kis szikra, és fenyőnk 20 másodperc alatt leég, kárt téve lakásunkban, házunkban. Az OKF ezért kéri, hogy:

  • Továbbra se gyújts meg rajta gyertyát vagy csillagszórót!
  • Húzd ki a konnektorból a fényfüzért!

Mi legyen kéznél baj esetére:

  • porral oltó, habbal oltó
  • nedves pokróc

Kérnek mindenkit, hogy baj esetén hívják a 112-es telefonszámot.

 

Így él tovább a karácsonyfád

A kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési hőt, és villamos áramot.