RETRO RÁDIÓ

Így telt az első nap a suliban: a nagyok mérik a kicsik lázát





A biztonságon van a legfőbb hangsúly az iskolákban, ahol hétfőtől az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskolás tanulóknak is jelenléti oktatás kezdődött.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.11.
Újranyitás

Hétfőtől véget ért a digitális oktatás az általános iskolák felső tagozatos tanulói, valamint a középiskolák és gimnázium diákjai számára. Így az érettségizők kivételével az összes korosztály visszaülhetett az iskolapadba. Lapunk hétfőn két intézménybe látogatott el, ahol kiderült, mindent a biztonságnak és a járványügyi szabályok betartásának rendelnek alá. Az iskolák kapuin csak testhőmérséklet-méréssel léphetnek be a diákok. Bent kötelező a maszkviselés és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.

A nagyok mérik a kicsik hőmérsékletét (Fotó: Keresztesi Balázs)
Nagyon várták a diákok a találkozást (Fotó: Nagy Zoltán)

Nagy örömmel és izgalommal várták a nyitást

Az intézményekben a tanári kar és a diákok nagy része is örömmel fogadta a nyitást. – Nagy a várakozás a diákok körében, örülnek, hogy újra az iskolában lehetnek. Múlt héten írtam levelet a szülőknek, hogy mire lehet számítani ettől a héttől kezdve. Áprilisban nagyon sokan kérték a hiányzások igazolását, és az alsó tagozatnak csak az 58 százaléka vett részt a jelenléti oktatásban. Most, hogy eltelt három hét, és a szülők is látták, hogy komolyabb gond nem adódott, csupán 5-6 család kérvényezte a távolmaradást – mondta a Metropolnak Szalai Gábor, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Hozzátette: a digitális oktatással a diákoknak és a kollégáknak is barátkozniuk kellett. Nálunk a 12. évfolyamos iskolában az alsó tagozatában azt kellett meghatároznunk, hogy minimum mennyi órát tartsanak, a gimnáziumban pedig már azt, hogy maximum mennyi órát.

Szalai Gábor, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium igazgatója (Fotó: Keresztesi Balázs)

Közösségépítés a cél

Käfer György, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola igazgatója szerint nagyon várták már a gyerekek, hogy újra találkozhassanak egymással. Azonban fontos, hogy a hátralévő időt eredményesen elvégezzék, így az utolsó napon is lesz tanítás az intézményben.

– Iszonyú sok dologból kimaradtak az elmúlt két év végzősei. Nem volt osztálykirándulás, szalagavató, kimaradtak a lelkigyakorlatok, rengeteg közösségi élmény hiányzik, ami egy osztály osztállyá kovácsol. Hiába nagy a szándék bennünk, hogy az utóbbi 2-5 hónapban elmaradt tananyagokat pótoljuk, mégis talán most fontosabb a közösségépítés, és ennek lesz nálunk a prioritás a maradék öt hétben – ezt már a másik iskola igazgatója, Szalai Gábor mondta.

Käfer György, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola igazgatója (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Így ellenőrzik a diákokat

Ha kiderül, hogy lázas az egyik diák, akkor a protokoll szerint azonnal elkülönítik egy külön erre a célra létrehozott orvosi szobában, majd értesítik szülőt. Szerencsére amióta bevezették ezt az intézkedést, csupán néhány alkalommal volt erre példa. – A szülők is nagyon figyelnek és megfontoltak. Egy diák van jelenleg, aki az online oktatás alatt lett koronavírusos az utóbbi három hétben, a jelenléti oktatás alatt pedig két tanuló került karanténba – mondja Szalai Gábor. A IV. kerületi iskolában is fokozottan figyelnek a gyerekek biztonságára. A felsősöket elválasztják az alsósoktól, csak a testnevelésóra miatt hagyják el az emeletet a diákok.

Figyelemfelhívó táblákat helyeztek el a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola folyosóin (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Oltásra buzdítják a diákokat

Az oltási program gyorsaságának köszönhetően a héten megkezdődött a a 16–18 évesek oltása. – A múlt héten írt levelemben oltakozásra buzdítottam a 16–18 év közötti diákokat. Ha az iskola tényleg nevel, és a közösség iránti felelősséget is kihangsúlyozza, akkor az a diákokat is arra indítja, hogy éljenek a lehetőséggel. Akikkel beszéltem a múlt héten, kivétel nélkül azt mondták, hogy szeretnék megkapni oltást. Úgy érzem, él a felelősségvállalás a tanulókban – jelentette ki a II. kerületi iskola igazgatója.

 





Ezeket olvastad már?
Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Nyitrai Zsolt közölte az örömhírt: több száz rászoruló családnak segített az Agrárminisztérium és az Élelmiszermentő Központ – Videó

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Felháborító: borotvaéles táblákat helyeztek ki Gazdagréten

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás