RETRO RÁDIÓ

Virológusok válaszolnak: Ennyi ideig vagy védett, ha elkaptad a koronavírust!





A tanulmányban minden fontos kérdésre választ adnak a kutatók.



Megosztás
Szerző: Kobzi Kitti
Létrehozva: 2021.03.30.
antitest

Mindenkit érintő és mindenkit foglalkoztató kérdés kapcsán jelent meg egy orvosi tanulmány, amelyben virológusok és kutatók vizsgálták, mennyi ideig élvez védettséget az, aki átesett a víruson.

A Pécsi Virológusok arról számoltak be, hogy egy most megjelent tanulmányban a kutatók a védettségről közölt eredményeket összesítették. Az antitestek szintje alapján 4 fő csoportot soroltak fel 164 beteg mintáinak vizsgálata alapján. Több időpontban nézték meg az antitestek számát a szervezetükben, az utolsó ilyen időpont 6 hónappal, azaz 180 nappal a tünetek megjelenése után történt. - írja a Ripost.

Az antitestek szintje alapján 4 fő csoportot soroltak fel Fotó: GettyImages

Az első csoportba (A) tartozó személyek nagyon alacsony, szinte negatív antitest szintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ezt az eredményt a betegek 12%-a mutatta.

A második csoportba (B) tartozó betegeknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő antitest szintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. A betegek 27%-a ebbe a csoportba tartozott.

A harmadik csoportba (C) pedig azokat a személyeket sorolták, akik szintén magas antitest szintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető antitestszint. A betegek 29%-nál írták le ezt a jelenséget.

A negyedik csoport (D) a „legszerencsésebbek”, hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas antitestszintet mértek. A legtöbb beteg, 32% tartozott ebbe a vizsgálati csoportba, igaz, ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Mindez azt jelenti, hogy az antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek esetében. Fontos kiemelni, hogy minden esetben ezt csak egyéni szinten lehet mérni. Az antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitestszint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben - közölte a portál.

A betegségen átesettek 61%-ának a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szintje, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.

Mivel azonban a betegek legalább 39%-ánál alacsony vagy teljesen negatív az antitestszint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása, illetve a hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése!





Ezeket olvastad már?
Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Mentes és egészségtudatos termékekkel hódít a SPAR

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Lehet kérni a nyugdíj újbóli megállapítását?

Sokkoló tragédia: orosz rulettet játszott, agyon lőtte magát egy 15 éves fiú Nagyatádon

Sokkoló tragédia: orosz rulettet játszott, agyon lőtte magát egy 15 éves fiú Nagyatádon

A világ legszerencsésebb utasát gázolta el a váci gyors – ezek a férfi sérülései

A világ legszerencsésebb utasát gázolta el a váci gyors – ezek a férfi sérülései

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás