RETRO RÁDIÓ

A következő lesz a járvány utolsó rohama? Most kiderül





Magyarországon most vagyunk a fordulóponton. Valószínűleg a múlt hét volt a legjobb hetünk, és innentől folyamatosan romlanak majd a járványadatok. Vattay Gábor fizikus, járványmodellező szerint, a 4. hullám az utolsó berobbanás lesz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.13.
koronavírus

A 4. hullám pedig az utolsó nagy hullám lesz, utána már csak az influenzajárványéhoz lesznek hasonlóak az adatok. A magas átoltottságnak köszönhetően az őszre várható következő hullám az oltatlanokat érinti majd – mondta a Metropolnak Vattay Gábor járványmodellező, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője. Ezt követően azonban a magas átoltottságnak köszönhetően a megbetegedési és a halálozási arányok az influenzajárványéhoz hasonlóan alakulnak. A szakember most a 4. hullám küszöbén attól tart, hogy a külföldön nyaraló magyarok behozhatják a delta-variánst, ami az eddigihez képest fel fogja gyorsítani a vírus hazai terjedését.

Vattay Gábor járványmodellező, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője Fotó: Vattay Gábor

Így működik a járványmodellezés

A járványmodellezés alapján a napi áldozatok számából meg lehet mondani például, hogy meddig tarthat a járvány. Vattay Gábor szerint a második hullámnál a modellek pontosan mutatták, hogy az iskolai őszi szünet után hirtelen megállt a halálozásszám-emelkedés.

„Adatcentrikus modellezést végzünk, mi azt tudjuk megmondani, hogy ha elindul egy járvány, hogyan fog lefutni” – árulta el a szakember.

– A brit adatok és a magas átoltottság a magyarhoz hasonló, ezért a modellezésben ezt is alapul vesszük. Azt nyilván nem tudjuk előre megmondani, hogy a variánsok (jelen esetben a delta), hogyan befolyásolják majd az adatokat, az az immunológusok és virológusok asztala. Az viszont lemodellezhető, hogy ha egy adott helyzetben lezárják az országot, mi történik, illetve mi lesz, ha elmarad az a lezárás. Amikor megszületik egy-egy korlátozó intézkedés, aznap ki lehet számolni, hogy X hónappal később hány halott lesz, illetve ha nem hoznák meg az intézkedést, akkor mennyivel többen halnának meg – mondta el Vattay Gábor.

A negyedik hullám során a beoltottak kisebb eséllyel fognak kórházi kezelésre szorulni Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mire számíthatunk a 4. hullám alatt?

A szakember szerint eleinte az esetszámokat sokkal magasabbra engedik majd felfutni a kormányok, mert nem lesz magas a halálozási arány. Később azonban a halálozások száma megugrik, és felveszi a korábbi tempót. Ez akkor következik majd be, amikor az idősek egyre nagyobb számban találkoznak fertőzött (tüsszögő, köhögő) emberekkel, és néhányuk immunrendszere ezt még az oltással együtt sem fogja bírni – tájékoztatott a professzor, aki szerint most másfél-két hónap eltelhet úgy Magyarországon is, hogy sok lesz a beteg, de kevés a halott.

Ezért, ha azt látjuk, hogy újra elkezd felívelni a járvány terjedése, akkor minél hamarabb meg kell hozni a szükséges járványügyi intézkedéseket.Az oltással tizedére csökkentjük a halálozási kockázatot, hiszen az oltottak miatt a vírusnak sokkal többet kell próbálkoznia, hogy elérje azokat, akik aztán a fertőzésbe bele is halnak – mondta Vattay Gábor.





Ezeket olvastad már?
Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

Csepeli horrorpanel: halála előtt meztelenül sétálgatott az ablakon kiugró, fiatal nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás