RETRO RÁDIÓ

Van kiút a hajléktalanságból: lakást kap az évekig utcán élő Rudi





Feldolgozhatatlan válás, majd jöttek a drogok és az alkohol, aztán 20 évig a hajléktalan létforma és kilátástalanság. Rudi ma már legyőzte függőségeit, és lakást is kap!



Megosztás
Szerző: metropol
Létrehozva: 2021.01.28.
Csodás történet

Nagy Rudolf kendőzetlen őszinteséggel mesélte el a Metropolnak az életét. Mély rekedtes hangon kér meg minket, hogy szólítsuk Rudinak, ahogy meghalljuk a hangját, és nézzük az arcát teljesen tiszta a kép, hogy sok mindenen ment keresztül, de egy ilyen nehéz élet után, most úgy tűnik fordult a kocka.

Nagy Rudolf 20 éve hajléktalanságban él, ezalatt volt sok munkahelye, jelenleg is dolgozik. (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Rudi 2000-ben vált el feleségétől. Egy házban éltek, ami a felsége családjáé volt, majd lemondott a saját tulajdonrészéről a 2 lánya javára. Így kezdődött a történet, majd az út a lejtőn. Rudi nem hibáztat senkit, csak saját magát: „Nem tudtam feldolgozni a válást és nagyon rossz döntéseket hoztam, elkezdtem kábítószerezni, inni, ez természetesen ahhoz vezetett, hogy én is és a családi baráti kapcsolataim is szép lassan leépültek”

Rudi lapunkat olvassa a Baptista Szeretetszolgálat nappali melegedőjében. (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Rudi mindennek ellenére többször próbált talpra állni, ahogy mondta, mindig küzdött, hogy legyőzze a függőségeit, így többször volt elvonón. A hajléktalan létforma pedig meghatározója volt az elmúlt 20 évének: „Éltem én mindenhol, a Moszkva téren, a Déli pályaudvaron, lépcsőházakban, hajléktalanszállókon.„

Rudi a hajléktalanszállón az ágyán ülve olvassa a lakása szerződését. (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Megmentette egy kutya életét, majd az állat az övét

Rudi már 4 éve nem drogozik és nem iszik, ahogy ő fogalmaz: ”4 éve jól mennek dolgaim, csak a kávé és a dohányzás maradt.„ Lapunknak elmondta, azt, hogy ezt sikerült elérnie megannyi próbálkozás után egy kutyának köszönheti. ”Az utcán voltam akkor is, amikor találkoztam Mackóval. Egy hajléktalan táborban voltam, ahol sátrakban éltek az emberek. Ott láttam, hogy egy nagytestű kutya ki van kötözve szöges dróttal. Összeszorult a szívem, hogy ezt megtették az állattal. Egyből mentem és összekoldultam a pénzt egy csípőfogóra, hogy aztán le tudjam vágni.„

Rudi elöl mögötte pedig pórázon hűséges társa Mackó kutya, aki már sajnos nem él.

Olyan szeretet kaptam a kutyától, amit már rég nem tapasztaltam

Rudi igazi felelősséget vállalt a kutyáért, bár neki nem volt hol laknia, elvitte állatorvoshoz beoltatta, megműtette, a nevére íratta. Egyből jött a kérdés, hogy mindezt, hogyan tudta finanszírozni: ”A Szél Kálmán tér közelében van egy állatorvos, aki máshogy áll a hajléktalan emberekhez, mint az átlagember, és ingyen ellátja a kutyákat.„ Ahogy a Metropolnak elmondta Rudi, igazi társa volt az eb, egyből megérezték, hogyan viszonyuljanak egymáshoz, és már kis rezdülésekből is tudták, hogy mit akar a másik, így az állat igazi biztonság volt, a biztonság vesztett hajléktalanlétben: ”Soha nem raboltak ki, amíg együtt voltam a Mackóval.„

Rudi még nem látta belülről az ingatlant, de már fejben berendezte. (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Négy éve dolgozom a családi kapcsolatok visszaépítésén

A családi kapcsolatot elvesztése után semmi nem marad az embernek. Rudi négy éve dolgozik azon, hogy visszaépítse a kapcsolatokat, amiket elveszített. Lapunknak elárulta ez egy hosszú és lassú folyamat nem szabad erőltetni. ”Először havonta egy telefon hívás, aztán mennek a „Boldog karácsonyt” üzenetek, és szépen lassan az ember azon kapja magát, hogy hetente találkozik a számára fontos emberekkel„. A nagyobbik lányával tartja a kapcsolatot, a kisebbikkel csak most kezdi felépíteni, de tudja, hogy a nagyobbik lányától mindig kérdezi, hogy van az apja.

Egy új élet kapujában. Rudi hamarosan beléphet ezen az ajtón és kiléphet a hajléktalanságból. (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Ez az éve a csodák éve, mert lakáshoz jutok

20 évnyi hajléktalanság után talán el sem tudjuk képezni, mit jelenthet, lakást kapni. Ahogy dr. Miletics Marcell szociális munkás a Metropolnak elmondta: ”Az emberek számára a legfontosabb a biztonság, ebben mindannyian egyet érthetünk, ez a biztonság a hajléktalan ember számára elveszik.„ Rudi életébe, most visszatér a biztonság, hiszen lesz egy saját tulajdonú lakása. ”Nagyon örül mindenki a lakásnak a környezetemben, őszintén boldogok, hogy ki tudok szállni a hajléktalanságból.„

Megható pillanat a lakáshoz tartozó postaláda előtt. (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Rudi elárulta, hogy hívő ember és naponta imádkozik, ennek is betudható az őt ért csoda, valamint a Baptista Szeretetszolgálatnak, hiszen a szervezetnél dolgozókkal családi viszonyban van. Két mentora is volt a szeretetszolgálatnál, akiknek segítségével pályázaton elnyerhette a 43 négyzetméteres ingatlant. Rudi már fejben be is rendezte a lakást: ”A húgom segít a bútorokkal, de az ágyat én magam készítem el, alacsony ágyat csinálok, megyek a föld felé az elmúlt húsz év alatt rengetegszer aludtam emeletes ágyon a szállókon„-zárja mondandóját Rudi.

Rudi boldogan mutatja a szerződést (KB Metropol)




Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás