Ezekre a lazításokra kell számítani ötmillió beoltottnál





Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a csütörtöki kormányinfón ismertették a magyar kormány legfontosabb járványügyi intézkedéseit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.29.
védekezés

A kormány egyeztet a külföldi országokkal az egységes igazolványok elfogadásáról.

„A kormány megállapította, hogy megnyugtató, hogy az EU-n belül kiemelkedő a hazai oltás sebessége” – jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: radikális csökkenés látható a fertőzöttségi mutatókban és a halálozási szám is csökken. Az oltási számoknak köszönhetően hamarosan visszakaphatjuk az régi életünket.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra csütörtökön is megtartotta online sajtótájékoztatóját (Fotó: Facebook)

Pénteken meglehet a 4 millió beoltott

Az oltásoknak köszönhető, hogy el lehetett kezdeni az újraindítást. A 4 millió oltott holnap meglehet – mondta a miniszter, ezért újabb enyhítések jönnek.

Szigorú szabályok lépnek életbe

A miniszter elmondta, szigorúan fognak fellépni az okirathamisítás ellen, vagy ha a szolgáltató figyelmen kívül hagyja a védettségi igazolvány meglétét. Minden esetben komoly pénzbüntetésre számíthatnak, akik megszegik a szabályokat.

Május harmadik hetétől lehetnek lagzik

Várhatóan ötmillió beoltott személy után lehet esküvői lakodalmat tartani. Gulyás szerint ez május harmadik hetétől léphet érvénybe. Remélhetőleg a május 10-i héten kerülhet sor a döntésre.

Érdemes regisztrálni

Ha valaki regisztrál, akár egy héten belül oltáshoz juthat. Rengeteg vakcina áll rendelkezésre, és a következő napokban, hetekben folyamatosan érkeznek majd a további szállítmányok is. Átlagosan tíz nap alatt érkezik meg a vakcinaigazolás – jelezte Gulyás Gergely.

A baloldal bizonytalanságot kelt

Minden vakcina biztonságos. Nyilvánosságra hoztuk a vakcina hatékonyságának számait, amelyben egyértelműen látszik az oltások hatékonysága. Ne higgyenek a baloldali álhíreknek” – kérte a miniszter.

Felhatalmazást kapott a külügyminiszter

Szijjártó Péter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú megállapodást köthessen a külföldi országokkal a védettségi igazolvány jogai kapcsán. Azokra az országokra, akikkel megszületik az együttműködés, azonos szabályok fognak vonatkozni – közölte Gulyás.

Folyamatos az igazolványok gyártása

4,176 millió védettségi igazolványt gyártottak eddig. Ha nem is naprakész, de néhány nappal az oltottságot követi az igazolvány elkészülte. 96-97 százalékban rendben halad a védettségi igazolvány kiadása.

Autómentes napok a főváros útjain

Addig érdemes lezárni, amíg a közlekedést nem lehetetleníti el. Sajnos a fővárosnak a közlekedést átalakító döntései nagymértékben okoztak dugókat. Jó lenne, ha az autósüldözésnek ezen változata megszűnne – mondta Gulyás. Hozzátette: ha minden fontos útvonalat lezárunk, akkor az az autósok számára tragikus hatással van.

Hamarosan egyeztethetnek a nyári táborok megrendezéséről

Május közepén az 5 millió oltotthoz közeledve dönt a kormány a nyári táborokról.

Hamarosan a gyerekek is kaphatnak oltást

– Egyelőre a Pfizernél tudjuk, hogy a 16–18 éves korosztályt is lehet oltani az oltóanyaggal. Csak akkor szabad oltani, ha meggyőződnek a szakemberek a biztonságáról.

Igyekszünk mindenkinek segíteni

„Először beoltjuk a Magyarországon élőket, és természetesen, ha van vakcinánk, akkor a határon túli magyarok elsők között vannak, de igyekszünk segíteni másoknak is” – mondta.

Nyilvános lesz a Fudan Egyetemmel kötött megállapodás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a világon mindenütt nagyon magas a lélegeztetőgépre kerülők körében a halálozási arány. Meg kell találni a minél jobb orvosi protokollt. Közzéteszi a kabinet a Fudan Egyetemmel kötött megállapodást, a magyar és a kínai állam közösen hoz létre egy alapítványt.

Szolidaritás a csehekkel

Közösen állapodtak meg a V4-ek miniszterelnökei. Magyarország teljes mértékben kiáll Csehország mellett.

Nem kell karanténban vonulnia a beoltottaknak

Amikor elérjük a 4 milliós beoltott személyt, akkor védettségi igazolvánnyal be lehet jönni karanténkötelezettség nélkül is az országba. Ezért fontos, hogy a különböző országokkal megegyezés szülessen az igazolványokról. Egy ideig eltarthat, amíg a korábbi szabad közlekedés visszaáll – adott tájékoztatást a miniszter.

Az oltásra regisztráltak száma még nem érte el az ötmilliót (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ekkor érhetjük el az ötmilliót

Ez a regisztrálástól is függ. Ez még nem érte el az 5 milliót. Ha sokan regisztrálnak, akkor tíz nap alatt is elérhető az 5 milliós beoltottság. Fontos, hogy minél többen regisztráljanak. Azt is elmondta, hogy több tízezren regisztrálnak naponta.

Tartsuk be a szabályokat!

A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani! Volt a hétvégén néhány olyan jelenet, ami ezeknek a járványügyi szabályoknak nem felelt meg. A miniszter elmondta, hogy a legnagyobb garancia a járvány megfékezésére az oltás, nem pedig a távolságtartás.

Kiemelte: egyetértés volt abban, hogy a szóbeli érettségiket idén ne tartsák meg.

Nem lesz kettős mérce az Eb-n

Különbözőképpen állnak az oltásokkal a nemzetek. A külföldi szurkolóknak nincs lehetőségük beoltatni magukat úgy, mint a magyaroknak, ezért tőlük csak negatív PCR-tesztet kérnek.

Telt házas meccsek lesznek az Európa-bajnokságon

Gulyás jelezte, aki regisztrál, biztosan be lesz oltva az Eb kezdetéig, ezért merik telt házzal rendezni a mérkőzéseket.

Szombattól regisztrálhatnak a tajkártyával nem rendelkezők is

Akik nem rendelkeznek tajszámmal, szombattól azok is tudnak regisztrálni a védőoltásra, beleértve az itt élő külföldieket.

Sebészeti ellátások

Az egészségügyi intézményekben május 3-tól indulhatnak újra az egynapos sebészeti ellátások.

Szabad vakcinaválasztás lehetősége

Nem kötelező elfogadni a felajánlott vakcinát, ha valaki így dönt, akkor idővel újrahívják. Az időpontfoglalásnál már a Sinopharm és a AstraZeneca oltására is lehet jelentkezni.





Ezeket olvastad már?
Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás