RETRO RÁDIÓ

Drámai életmentés egy újpesti gimiben: tesitanár a diákok hőse





Hősként tekintenek tanítványai és kollégái Buda Tiborra, arra az újpesti tornatanárra, aki hihetetlen lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve mentette meg 17 éves tanítványát. Ákos egy focimeccs előtt esett össze, a pedagógus két kollégájával pedig azonnal megkezdte az újraélesztését. A drámai pillanatokról beszélt a Borsnak a testnevelő.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.11.
IV. kerület Sokkoló

Mint minden más, decemberi nap, a szerda is átlagosan indult a Könyves Kálmán Gimnáziumban. Az intézménybe járó diákok ugyanúgy ülték végig a tanórákat, mint máskor, és már alig várták, hogy délután kiengedhessék magukból a fáradt gőzt a suli tornatermében - kezdi beszámolóját a Bors.

Belegondolni is borzongató, mit érezhettek a tanulók, miközben tudták: osztálytársuk élet és halál között lebeg – ráadásul alig néhány karnyújtásnyira tőlük. Történt ugyanis, hogy a fővárosi gimnázium egyik diákja, a 17 éves Ákos, percekkel a suli focitornája, a Karácsonyi Könyves Kupa mérkőzése előtt, hirtelen rosszul lett.

A srácok éppen focizni készültek, amikor az öltözők előtt ülő fiú rövid időre eszméletét vesztette, majd ugyanilyen hirtelenséggel magához is tért – kezdett mesélni a lapnak az akkor még csak aggódó testnevelés szakos tanár, Buda Tibor.

Telefonon segített a diszpécser

Az igazi dráma azonban akkor vette kezdetét, miután az eszméletét visszanyerő diák kisvártatva újra elájult és összeomlott a légzése.

Előttem esett össze a fiú. Rögtön éreztük: nagyon nagy lehet a baj. Kollégáimmal azonnal megkezdtük az újraélesztését, közben becsuktuk a tornaterem ajtaját, társai kint maradtak. A fiú közvetlen környezetében, a sorsdöntő pillanatokban három felnőtt is tartózkodott: a tornatanár, egyik kollégája, valamint a tanítási gyakorlatát szintén volt almamaterében végző egykori diákjuk. Az ő társaságukban kezdte meg Buda Tibor tanulója újraélesztését.

– A kritikus percekben nagy segítséget jelentett, hogy telefonkapcsolatban álltunk az akkorra már felhívott és kihangosított mentésirányító diszpécserrel, aki folyamatosan instruált minket, hogyan folytassuk a mentést.

„Csak azt tettem, amit bárki megtett volna”

A főiskolán megtanultam a szükséges technikát, sőt mivel az újraélesztés elméleti tétel a testnevelési érettségin, azóta tanítom is – magyarázta a Borsnak tanár úr, aki azon a csütörtöki délutánon élete legelső életmentését hajtotta végre a gyakorlatban. Bizony, Buda Tibor tegnapelőtt a halál torkából ragadta ki a 17 éves Ákost, igaz, a hősies férfi ragaszkodik hozzá, hogy az életmentés csapatban történt.

A körülöttem állók megingathatatlan lélekjelenléte szoros együttműködést eredményezett, ami nélkül egészen máshogy is alakulhatott volna a történet vége – emelte ki a pedagógus, akivel azóta a megmentett fiú szeretteinek egyike is felvette már a kapcsolatot, de hogy mi minden hangzott el a felek között, arról Tibor nem kívánt nyilatkozni.

– Nem vagyok én hős, csupán a kötelességemet végeztem, és biztos vagyok benne, hogy bárki így tett volna – zárta gondolatait a tanár.

Gratulált a mentős a bátor pedagógusnak

Már több egységünk is úton volt a helyszínre, amikor a diák légzése összeomlott – árulta el az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársa, az iskolába az első között perceken belül kiérkező Farkas Tibor. A mentős és kollégái azonnal átvették és emelt szinten folytatták az ellátást, ami ezt követően még közel egy órán keresztül zajlott. – Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak hála, a fiú végül stabil állapotban került kórházba – tette hozzá a szakember, akin keresztül az egész OMSZ mielőbbi felépülést kíván Ákosnak, az életmentésben résztvevőknek pedig ezúton is gratulál.

Az iskola előtt megszólított tizedikeseket megdöbbentette az eset. Kivétel nélkül tudják, kiről van szó: megrendülten beszéltek Ákosról, aki éppen egy évvel idősebb náluk.

Egyik iskolatársa a Borsnak azt mondta: a fiút az intenzív osztályon ápolják, de úgy tűnik, tanárának és a mentősöknek köszönhetően károsodás nélkül úszta meg a szörnyű esetet, így minden esélye megvan arra, hogy teljesen felépüljön.





Ezeket olvastad már?
Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás