RETRO RÁDIÓ

Újabb hazugságba keveredett Karácsony Gergely, most tolmácsügyben nem mondott igazat





Több fontos tétel is kimaradhatott a főváros hétfőn titokban nyilvánosságra hozott tolmácslistájából: az Origo tíz olyan eseményt is talált, ahol Karácsony Gergelynek igénybe kellett vennie a tolmács szolgáltatását, ezek mégsem szerepelnek az összesítésben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.02.
hazugságspirál

A nyelveket nem beszélő főpolgármester korábban azt állította, tárgyalt a londoni polgármesterrel, telefonon egyeztetett a volt amerikai nagykövettel, és interjút készített vele a Time magazin – ezeknek azonban a listán semmi nyoma – szúrta ki az Origo. Ez pedig két dolgot jelenthet: Karácsony vagy arról hazudott, hogy kivel beszélt, vagy arról hazudik most, hogy mikor vett igénybe tolmácsot, és nem a teljes költési listát közli. Gyurcsány Ferenc jelöltjének tovább tart a vesszőfutása, benn ragadt a hazugságspirálban.

Hétfő este a legnagyobb titokban tette közzé a Fővárosi Önkormányzat Karácsony Gergelynek és az általa vezetett főpolgármesteri hivatalnak a tolmácsokkal kapcsolatos költéseit a budapest.hu-n. Ez a portál szerint szokatlanul inkorrekt megoldás volt, hiszen már hetekkel ezelőtt közérdekű adatigénylést nyújtottak be a témában, amire a mai napig nem kaptak választ. A váratlanul közzétett listából kiderült, hogy a nyelvet nem beszélő főpolgármester megválasztása óta legalább 16 alkalommal vette igénybe angol nyelvű tolmács segítségét, ami összesen 3,2 millió forintjába került a fővárosnak. Arról nem is beszélve, hogy más nyelven segédkező fordítókra is több mint félmillió forint elment, pedig feltehetően ezt is meg lehetett volna spórolni, ha Karácsony tud angolul.

Egyik hazugságból a másikba menekül

A főváros összesítésében szerepeltek kifejezetten érdekes tételek, és emellett minden jel arra utal, hogy az önkormányzat erősen hiányos listát hozott nyilvánosságra. Karácsony Gergely május közepén annak kapcsán volt kénytelen magyarázkodni, hogy kérdések merültek fel. A baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje múlt héten a The Economistnak adott interjút tolmács segítségével.

Hiányos a lista

Ehhez képest az elmúlt másfél évben meglehetősen sok külföldi sajtószereplése és tárgyalása volt – olyanok, amelyeket a Fővárosi Önkormányzat nem tüntetett fel a listájában. Ez pedig azt feltételezi, hogy Karácsony korábban meg nem történt eseteket próbált megtörténtnek bemutatni, vagy a főváros letagadott bizonyos részleteket, és nem a teljes költési listát közölte. Az , amelyek nem szerepelnek a Fővárosi Önkormányzat összesítésében: A Time munkatársai kockakőre rakott díszletbiciklivel fotózták a főpolgármestert
(Fotó: Facebook/Budapesti Fidesz) Akárcsak a mostani Economist-interjú, pedig , hogy nem beszél nyelveken. Arról nem is beszélve, hogy egy nappal a cikk megjelenése után , a baloldali városvezető tolmácsot használt a beszélgetés során.

Érdekes tételek a főváros tolmácslistájából

Ahogy a fentiekből kiderült, közel sem teljes a főváros listája. Ennek ellenére abban kifejezetten szórakoztató elemek is szerepelnek. Karácsony tavaly szeptemberben részt vett a „Hogyan mentsük meg a demokráciát a koronavírus után? Globális és lokális válaszok” elnevezésű panelbeszélgetésen, ami 127 ezer forintba került. A politikus Garri Kaszparov sakkvilágbajnokkal is tolmács segítségével beszélgetett, szintén 127 ezer forintért. Vélhetően az sem fog felkerülni a városvezető politikus dicsőségfalára, hogy nyelvi akadályok miatt kétszer sem tudott tolmács nélkül videóhívást lebonyolítani az Európai Beruházási Bank (EBB) elnökével (tavaly decemberben és idén januárban).

 





Ezeket olvastad már?
Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Most jött: tömegkarambol történt Budapesten, a mentők már a helyszínen

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

„Azért van síri csend a videón, mert...” – Elképesztő dolgot fedeztek fel az SMA-s Tomikánál

„Azért van síri csend a videón, mert...” – Elképesztő dolgot fedeztek fel az SMA-s Tomikánál

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás