RETRO RÁDIÓ

Ti már felkészültetek az új tanévre? Hamarosan becsengetnek!





Küszöbön az iskolakezdés, sokan még nem végeztek a tanszervásárlással, vagy számos kérdésre keresik a választ. A Metropol összegyűjtött minden fontos információt amit érdemes tudni az iskolakezdésről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.31.
metropol kisokos

„Percek” és kezdődik a tanév, ami elválaszthatatlan a stressztől, az iskolák környékén megnövekedett forgalomtól és számos olyan élethelyzettől, amelyre nem árt előre felkészülni. Ebben igyekszünk segíteni, praktikus tanácsokat találhatnak a szülők információs és egyéb biztonságról, a sulira való felkészülésről vagy épp a beiratkozáshoz szükséges iratokról.

Hamarosan becsöngetnek Fotó: Shutterstock

Erre figyeljen az, aki még nem végzett a tanszervásárlással

Számításaink szerint egy elsős beiskolázása idén 67 860 forintba kerül –, jól fontoljuk meg, hol és mit veszünk a gyereknek. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint például, ha online vásárolunk, alaposan olvassuk el az általános szerződési feltételeket (ÁSZF) és csak megbízható helyről vásároljuk. Apropó webshopból rendelni a tanszereket olcsóbb.

Csak megbízható helyekről vásároljunk tanszereket Fotó: Békés Megyei Hírlap

Vásárlásnál ezekre érdemes figyelni

A táska alja legyen strapabíró, erős anyagból és az sem árt, ha a hátrésznél szellőzést biztosító anyag található, így ugyanis kevésbé fülled be a gyermek háta. Ha pedig kulacsot vásárolnánk a gyermeknek, arra figyeljünk, hogy műanyag esetén az alján található háromszögbe kettes, négyes vagy 5-ös szám legyen írva, fém kulacs esetén pedig válasszunk bevonatmentes rozsdamentes acélt.

Ha hitelből finanszírozzuk az iskolakezdést, így válasszunk konstrukciót

Ahogy arról korábban beszámoltunk a hitelből való iskolakezdésnél érdemes körültekintőnek lenni és több bank ajánlatát is megnézni, valamint összehasonlítani a személyi kölcsön és az áruhitelek kamatát, futamidejét.

Kisiskolás a gyerek? Ezeket vigyük szeptember elsején

Akinek a gyermeke idén kezdi az első osztályt, ne felejtse el magával vinni a beiratkozáshoz a gyermek személyi igazolványát, lakcímkártyáját, tajkártyáját és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást, valamint azokat a papírokat, amiket az iskola még külön előírt.

Könnyebbség az ingyentankönyv

Összesen 40 kiadó 2404 különböző kiadványát, köztük számos új fejlesztésű tankönyvet rendelhettek meg az iskolák a megjelent új köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékről. A tankönyveket a kormány valamennyi tanulónak az 1. osztálytól a középfokú oktatás befejezéséig ingyenesen biztosítja.

Ingyen jár a diákoknak 1. osztálytól a 12.-ig a tankönyv Fotó: Békés Megyei Hírlap

Ezekre az eszközökre érdemes biztosítást kötni

Ma már minden hordozható, és a digitális eszközöket könnyű elhagyni. Ellophatják a menzán, az iskolapadból, vagy a buszon hazafelé, de az is előfordul, hogy leejti őket a gyerek és összetörik. Ez ellen védekezni különböző biztosítások megkötésével lehet és érdemes is. Az adatvesztés sokszor még az anyaginál is nagyobb kár, mint maga az eszköz elvesztése. Ezek védelmének alapszabálya, hogy valamilyen kóddal legyen ellátva az eszköz – legyen az PIN, ujjlenyomat vagy jelkód amit más nem ismer.

Érdemes az elektronikai eszközökre biztosítást kötni Fotó: Vas Népe

A pénz jól jön a felsőoktatásban tanulóknak

A mostani albérletárak és élelmiszerárak mellett minden támogatás jól jöhet a tanulóknak. Érdemes ösztöndíjak vagy diákhitel után nézni.

Aki nem megy suliba vagy dolgozni, tb-t kell fizessen maga után

Ha a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta kereken 8000, vagyis naponta 270 Ft.

Így alakul a tanév

A 2022–2023. tanév első tanítási napja 2022. szeptember 1-je, csütörtök, az utolsó pedig 2023. június 15-e. Az első félév 2023. január 20-ig tart. Az iskola utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban 2023. május 4., míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2023. május 31. Vagyis a tanítási napok száma általában 183 nap, a nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 179, gimnáziumban és szakiskolában 180 nap lesz.





Ezeket olvastad már?
Deutsch Tamás: Szégyelljék magukat úgy, ahogy vannak!

Deutsch Tamás: Szégyelljék magukat úgy, ahogy vannak!

Horrorbaleset az M2-esen: szerelmi bánata miatt rohanhatott a halálba a középiskolás fiú

Horrorbaleset az M2-esen: szerelmi bánata miatt rohanhatott a halálba a középiskolás fiú

Ez tényleg közel van! – Kiderült, mikor nyit a Primark Magyarországon

Ez tényleg közel van! – Kiderült, mikor nyit a Primark Magyarországon

Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás