A figyelmesebbeknek feltűnhetett, hogy a tűzoltók között nagyon kevés a nők száma. A hivatásos rendszeren belül egyetlen beavatkozást végző nő sem dolgozik, aminek több, a nők védelmét érintő oka is van.

Jogszabályban van rögzítve

– A hivatásos részben nincsen női tűzoltó a beavatkozóállomány részéről – kezdte a Metropol tájékoztatását Vass Zoltán. a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanulmányi osztályának vezetője. – A jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a hivatásos rendszerben női tűzoltók is legyenek. Ennek több oka van. Egyrészt bizonyos gépeknek a használata olyan fizikai megterhelést okoz, ami munkavédelmi szempontból sem jó egy nőnek. Például a rezgőmozgást végző dolgokra gondolok, ezek a belső szerveket nagyon erősen megrázzák. Illetve maga a fizikai képesség, hiszen a kollégák nagy része átlag 100 kiló, akiknek nagyon nehéz súlyokkal kell napi szinten dolgoznia. Ezt egy 40-50 kilós hölgy kevésbé bírná – magyarázta Vass Zoltán.

Sok más lehetőség is van

A tanulmányi vezető elmondása alapján vannak más lehetőségek, ahol kolléganők is vannak, így senkinek nem kell teljesen lemondani hivatásáról szőtt álmairól. – Kolléganők vannak nálunk is, a különböző képzési szakokon. Ez főleg irodai munkákat jelent, iparbiztonság, polgári védelem és a megyei koordináció tekintetében.

Van egy kiskapu

A hivatalos rendszeren belül nem dolgozhat a beavatkozói állományban női kolléga, de vannak olyan tűzoltó szervezetek, ahol ez másképp működik.

– Úgy tudom, az önkéntes tűzoltóknál és az egyesületeknél a beavatkozói állományban vannak női tűzoltók, de összességében ott sem jellemző – mondta Zoltán, hozzátéve, hogy náluk minden évben jelentkeznek nők tűzoltónak, de a jogszabályi előírás miatt el kell őket küldeniük.

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld