RETRO RÁDIÓ

A nők nem igazán oltják a tüzet Magyarországon





Elvétve vannak csak női tűzoltók, ők is jobbára az önkéntes szervezeteknél. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ a jogszabályi előírások miatt évente utasít el női jelentkezőket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.17.
hivatástudat

A figyelmesebbeknek feltűnhetett, hogy a tűzoltók között nagyon kevés a nők száma. A hivatásos rendszeren belül egyetlen beavatkozást végző nő sem dolgozik, aminek több, a nők védelmét érintő oka is van.

Jogszabályban van rögzítve

– A hivatásos részben nincsen női tűzoltó a beavatkozóállomány részéről – kezdte a Metropol tájékoztatását Vass Zoltán. a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanulmányi osztályának vezetője. – A jogszabályok jelenleg nem teszik lehetővé, hogy a hivatásos rendszerben női tűzoltók is legyenek. Ennek több oka van. Egyrészt bizonyos gépeknek a használata olyan fizikai megterhelést okoz, ami munkavédelmi szempontból sem jó egy nőnek. Például a rezgőmozgást végző dolgokra gondolok, ezek a belső szerveket nagyon erősen megrázzák. Illetve maga a fizikai képesség, hiszen a kollégák nagy része átlag 100 kiló, akiknek nagyon nehéz súlyokkal kell napi szinten dolgoznia. Ezt egy 40-50 kilós hölgy kevésbé bírná – magyarázta Vass Zoltán.

Sok más lehetőség is van

A tanulmányi vezető elmondása alapján vannak más lehetőségek, ahol kolléganők is vannak, így senkinek nem kell teljesen lemondani hivatásáról szőtt álmairól. – Kolléganők vannak nálunk is, a különböző képzési szakokon. Ez főleg irodai munkákat jelent, iparbiztonság, polgári védelem és a megyei koordináció tekintetében.

Van egy kiskapu

A hivatalos rendszeren belül nem dolgozhat a beavatkozói állományban női kolléga, de vannak olyan tűzoltó szervezetek, ahol ez másképp működik.

– Úgy tudom, az önkéntes tűzoltóknál és az egyesületeknél a beavatkozói állományban vannak női tűzoltók, de összességében ott sem jellemző – mondta Zoltán, hozzátéve, hogy náluk minden évben jelentkeznek nők tűzoltónak, de a jogszabályi előírás miatt el kell őket küldeniük.

Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

 





Ezeket olvastad már?
Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Deutsch Tamás: Szégyelljék magukat úgy, ahogy vannak!

Deutsch Tamás: Szégyelljék magukat úgy, ahogy vannak!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás