RETRO RÁDIÓ

Nem láttad még bevetés közben a tűzoltókat? Akkor majd mi megmutatjuk - Videó!





Évről évre egyre többször riasztják tévesen a tűzoltókat, mentőket, rendőröket, ezek között akad érdekes vagy éppen megnevettető bejelentés. A Metropol a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon járt, betekintettünk ebbe a nem igazán ismert hivatásnak a rejtelmeibe. Olyannyira, hogy egy gyakorlat keretében éles helyzetet szimuláltak lapunknak. Kalauzunk Kisdi Máté Márk szóvivő volt.



Megosztás
Szerző: Kiss Levente
Létrehozva: 2021.01.29.
VIII. kerület szimuláció

Sok a téves bejelentés, de ezek általában jóhiszeműek, például az egyik házból látták, hogy a másik lakóházban ég egy szoba. A tűzoltók kimentek és bebizonyosodott, hogy nem a szoba égett, hanem egy óriástévén lángok biztosították a hangulatvilágítást” – mesélte a tűzoltó százados, aki emlékeztetett arra, hogy ha valaki rosszindulatból tesz téves bejelentést, annak mindig következménye van. Kisdi Máté Márk mosolyogva mesélt egy másik történetet: a bejelentő rémülten dadogta, hogy a kertjében a vízcsap mellett, egy krokodil napozik. A tűzoltók a helyszínre siettek, kiderült, hogy egy műkrokodil volt. Tavaly 13 000 riasztást kapott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Három egyszerű lépés az életedért!

  • Legyen a lakásban füstérzékelő!
  • Ha testi épségünk nincs veszélyben oltsuk el a tüzet!
  • Ha veszélyben vagyunk csukjuk be az ajtót, ahol a tűz keletkezett. Majd meneküljünk ki a lakásból, szóljunk a szomszédnak és azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót!
  • A szóvivő felhívta a fiatalok figyelmét a tűzoltó szakmára, elmondta, hogy az emberek leginkább azért választják, mert segíteni szeretnének. A szolgálati csoportok mindig együtt vannak, olyanok mint egy család. Aki jelentkezni szeretne, annak fizikailag és mentálisan is a topon kell lennie„ – taglalta a jelentkezés részleteit a tűzoltó százados. Mint kiderült a tűzoltóságon mindent szernek hívnak, még a tűzoltóautókat is. Egy bevethető tűzoltóautón tömlőt, motoros láncfűrészt, légzőkészülékeket, különböző tűzoltólétrákat, kéziszerszámokat találhatunk, ezek mind a tűzoltás nélkülözhetetlen kellékei. Az autó természetesen vizet is szállít, a kisebbek kétezer, a nagyobbak négyezer litert. A szóvivő elmondta, azért vannak kisebb tűzoltóautók a VII. és a VIII. kerületben, mert a szűk utcákban könnyebben lehet velük fordulni. A tűzoltást a kiszállított vízből kezdik meg, de közben az utcákon lévő tűzcsapokból már táplálják az autót. A jármű addig nem hagyhatja el a szertárat, amíg nincs újratöltve. A fővárosban tizennyolc laktanya működik, tizennégy hivatásos tűzoltó-parancsnokság és négy katasztrófavédelmi őrs, amely kisebb létszámmal működik.

    Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

    A kocsiban hátul négy beosztott tűzoltó, elöl a sofőr mellett a parancsnok ül, összesen hat ember indul bevetésre. A hivatalos menetidő szerint, két perc alatt kell a riasztás megszólalása után a gépkocsinak utcán lennie. A fővárosban általában másfél perc alatt elindulnak az egységek. A tűzoltók állandó készültségben vannak, huszonnégy-negyvennyolc órás váltásban dolgoznak, huszonnégy órát a laktanyában, majd negyvennyolc óra pihenés következik.” – részletezte munkatársai időbeosztását a szóvivő, majd megjegyezte, hogy készültségi időben bármikor riasztható.

    A lépcsőfutó országos bajnokság a tűzoltósport fellegvára, melyet az orvosi egyetem épülettömbjében rendeznek meg. Itt a tűzoltóknak teljes felszerelésben minél rövidebb idő alatt kell felfutniuk a földszintről a legfelső emeletre.





    Ezeket olvastad már?
    Ebben a városban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

    Ebben a városban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

    Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

    Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

    A világ leghíresebb írója a születésnapján halt meg: biztos, hogy te is ismered

    A világ leghíresebb írója a születésnapján halt meg: biztos, hogy te is ismered

    Kiadták a riasztást: brutális, ami erre a 3 vármegyére lesújt

    Kiadták a riasztást: brutális, ami erre a 3 vármegyére lesújt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás