RETRO RÁDIÓ

Tudta? A koronavírus után is megmaradhat a nehézlégzés





Míg a koronavírus egyeseknél tünetmentesen zajlik, másoknál akár hónapokkal később is jelentkezhetnek tünetek. Király Linda énekesnő a Metropolnak azt mondta, hogy gyógyultan is nehezen kap levegőt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.14.
Király Linda koronavírus nehézlégzés tünetek Szövődmények

A több éve meglévő krónikus betegségek karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján tegnap. Müller Cecília hangsúlyozta: jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. Azt is elmondta, hogy nem lehet tudni, kinél hogyan zajlik le a betegség. Az emberek egy része később semmilyen tünetet nem tapasztal, mások elhúzódó rossz közérzetre, fáradtságra, izomgyengeségre panaszkodnak.

„Valóban van arra példa, hogy elhúzódik a betegség, ez esetben első sorban rossz közérzet, fáradság izomgyengeség jelentkezhet. Egyelőre nem tudni, hogy kinél hogyan zajlik le a betegség, de fontos tudni, hogy Magyarországon is van utókövetés, ami azt jelenti, hogy a Covid ellátó intézményeink visszahívják a betegeket, pontosan azért mert ez egy új fajta betegség, amiről már sok ismeret van, de még sok mindent fel kell tárni. Ilyenkor szorosan követik a gyógyultak állapotát, és ha esetleg még más egyéb kiegészítő kezelés szükség, akkor azt megkapják” – mondta Müller Cecília.

Vigyázzunk egymásra!

- Tartsuk be a szabályokat!

- Viseljünk maszkot!

- Tartsuk a másfélméteres távolságot!

- Gyakran és alaposan mossunk kezet és használjunk kézfertőtlenítőt!

Hat hónap után is láthatóak az elváltozások

-A koronavírus nagyban károsítja a tüdőt, ez a mellkas CT-vizsgálatokon is jól látszik. A foltok általában először a tüdő jobb oldalán jelennek meg, a betegség súlyosbodásával pedig a tüdő mindkét oldalán megfigyelhetők lesznek, más gyulladásos elváltozások kíséretében – mondta Dr. Papp Éva, az Affidea Budapest Péterfy-Baleseti kórházi képalkotó központ orvosigazgatója, aki szerint a nyomok még hat hónappal később sem múlnak el.

–Az első koronavírus-hullámban a középsúlyosan, súlyosan megfertőződött pácienseknél még hat hónap múltán is láthatóak a tavasszal kialakult elváltozások maradványai, méretükben csökkenhetnek és átalakulhatnak heges jelekké. Sajnos ezzel párhuzamosan a felgyógyult betegek még fél évvel a fertőzést követően is különböző tünetekre panaszkodhatnak, sokkal fáradékonyabbak, gyorsan kifulladnak és kevésbé tudnak visszatérni a mindennapi életükhöz” – tette hozzá az orvos.

A pókhálószerű fehér foltok jelzik az elváltozásokat.

Király Linda 1 hónap után is érzi a szövődményeket

Mint arról korábban beszámoltunk, Király Linda is elkapta a koronavírust. Az énekesnőnek azonban már több, mint egy hónapja, hogy negatív lett a koronavírustesztje, ugyanakkor a szervezete még most sem a régi.

–A szövődményeket még mindig érzem egy kicsit a tüdőmön, továbbra is nehezen kapok levegőt, ami nagyon megnehezíti az éneklést. Óvatosnak kell lennem, erre kértek az orvosok is. Most az edzést is félig-meddig mellőznöm kell, nem szabad kapkodnom a levegőt, és ráadásul nagyon fáradékony vagyok. Nehéz időszakon vagyok túl, ijesztő volt, amikor megtudtam, hogy én is elkaptam a betegséget. Ennek ellenére próbáltam nem rástresszelni, az csak olaj lett volna a tűzre. Emlékszem, hogy annyira fáradt és gyenge voltam, hogy az egész napot át tudtam volna aludni, és ez sajnos még most is így van. Remélem, hogy szép lassan minden újra a régi lesz – mondta a Metropolnak Linda.

Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Poszttraumás stressz is lehet

-Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a koronavírus, a kigyógyult embereknél sok esetben szívbetegség, izomrendszert érintő faradtság, különböző alvászavarok és általános gyengeség jelentkezik – erről a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa beszélt korábban. Szlávik János szerint az esetek körülbelül 40 százalékában jelentkeznek ilyen tünetek, ami azt bizonyítja, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja, hanem szinte valamennyi szervrendszert. Az adatok szerint a koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik, illetve a gyógyultak tüdőkapacitásának a szintje gyakran nem áll vissza az eredetire. –Az intenzív osztályra került embereknél poszttraumás stressz szindróma is jelentkezhet – fűzte hozzá Szlávik János.





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás