Tízéves múltra tekint vissza Törökbálint egyedülálló gyermekhospice-otthona, ahol sokrétű ellátást nyújtanak az életveszélyben vagy halálos betegségekben szenvedő gyermekek számára. Már több mint 300 érintett család talált itt segítséget, menedéket.

Törökszentmiklóson található az egyedülálló intézmény (Fotó: Metropol/NZ)

Az otthont Galambos László alapította saját házában Törökbálinton és éveken át finanszírozta saját költségén, mígnem néhány éve átvette az intézet felügyeletét a Baptista Szeretetszolgálat. A kerek évforduló alkalmából tartott megemlékezésen megrázó mondatban foglalta össze a Baptista Szeretetszolgálat főtitkára, Varga László a hospice-ház lényegét:

„Az idekerülők élete nem menthető meg, de méltóságuk, az utolsó mosolyuk és ölelésük igen.„

Az évfordulón a meghívott vendégek és az újságírók betekintést nyerhettek az épület mindennapjaiba (Fotó: Metropol/NZ)

A ház alapítója és megálmodója, Galambos László a kezdetekre így emlékezett:

Lelki indíttatásból a házunkat és a vagyonunk jelentős részét arra szerettük volna fordítani, hogy más embereken segítsünk. Ez nagyon nehezen ment a személyes kapcsolatokon keresztül, mert félreértik az emberek, hogy mi ennek a lényege. Ez egy kényes téma. Ezért elkezdtünk inkább intézményrendszerben gondolkodni. Ezt az ingatlant konkrétan magunknak építettük, hogy a két kislányunkkal ideköltözzünk, de végül erre a funkcióra alakítottuk át, és így lett belőle Tábitha ház” – mesélte el lapunknak a megható részleteket az alapító.

Galambos László, a ház megálmodója és alapítója a saját családja számára épített házat ajánlotta fel 10 éve a kezdeményezéshez (Fotó: Metropol/NZ)

Készül a második Tábitha ház

A rendezvény során kiderült, a Baptista Szeretetszolgálat vásárolt egy második telket, szintén Törökbálinton, ahol már a tervrajzok is készen állnak ahhoz, hogy elkészülhessen a második ilyen intézmény. Ennek köszönhetően meg tudják duplázni, vagy akár triplázni is a jelenlegi, egyszerre 5 férőhelyes gyermeksegítő központot.

Családias kialakítás jellemző az egész házra, ahol jelenleg is 4 gyermek éli mindennapjait (Fotó: Metropol/NZ)