A kutatók, részben a kormány tudományos tanácsának tagjai közölték, hogy nem találtak súlyos mellékhatásokat a CoronaVac törökországi tesztje során, leszámítva egy embert, akinek allergiás reakciói voltak.

A CoronaVac gyengített vírusokon alapuló védőoltás.

Serhat Unal, a járványos betegségek szakértője, a tudományos tanács tagja azt mondta, hogy a kísérleteket 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntes részvételével végezték, és a vakcina biztonságos.

Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ez az első közlés az oltóanyag eredményességéről, a SinoVac elhalasztotta januárra a kísérletek utolsó szakasza eredményeinek ismertetését.

Törökország 50 millió adag kínai vakcinát rendelt december 11-i határidővel, de a szállítást elhalasztották. Fahrettin Koca sajtótájékoztatóján közölte, hogy az oltóanyag hétfőn érkezik, és Törökország mintegy 9 millió embert immunizál az első csoportban, élükön egészségügyi dolgozókkal.

Fahrettin Koca azt mondta, hogy közel van a megállapodás a Pfizer és a BioNTech védőoltásáról is. Kiemelte: Törökország 4,5 millió adagot vásárolhat ebből március végéig, de 30 millió adagra lesz elővételi joga.

A török egészségügy-minisztérium csütörtöki adatai szerint az elmúlt napban 18 102 új igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 254 volt.

Hazánkban a Koronavírus Sajtóközpont csütörtökön jelentette be, december 26-án érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyezett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina.

Az oltási terv rendelkezésre áll.

Regisztrálni a a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.