RETRO RÁDIÓ

Teszteltük: a kendő kevés a vírus ellen!





Már nem elég a kendő és a sál, hétfő óta maszkot kötelező hordani úgy, hogy eltakarja a szájat és az orrot is. A Metropol gyertyatesztje megmutatja, hogy miért nyújt sokkal nagyobb védelmet az orvosi vagy akár a textil maszk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.23.
maszkteszt

Nem elég a sál

A járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eleme a maszk, így az azzal kapcsolatos szabályok sokkal szigorúbbá váltak az elmúlt napokban. Szeptember 21-től kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

Aki a szabályokat megszegi, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat. Emellett már nem elég a sál.

– Korábban megengedett volt a sál vagy egy arcot eltakaró ruhadarab, de ezentúl kizárólag szabályos maszkot szabad viselni. Akár textilmaszkot, akár orvosi sebészeti maszkot – erről Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt az operatív törzs korábbi sajtótájékoztatóján.

Bárki kipróbálhatja a gyertyatesztet

Az arc eltakarásának számos módja van, és gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon melyik a leghatékonyabb. Elsőként Simon Kolstoe, a Portsmouthi Egyetemen oktatója írt arról, hogy létezik egy nagyon egyszerű, bárki által elvégezhető teszt, amely segít választ kapni a kérdésre. Takarjuk el az orrunkat és a szánkat, majd próbáljunk meg elfújni egy gyertyát. Ha nem sikerül, akkor megnyugodhatunk, ugyanis az azt jelzi, hogy hatékony a maszkunk.

A kendő elbukott

A gyertyatesztet a Metropol is kipróbálta, és a következőkre jutottunk.

Kendő: Csúnyán elbukott. Munkatársunk épphogy csak fújt egyet, a láng már el is aludt.

Fotó: Metropol

Textil maszk: A karantén alatt sokan készítettek textil maszkot házilag, míg mások az internetről szerezték be. Az általunk tesztelt textil maszkot egy online áruházból rendeltük 2000 forintért. Jól vizsgázott, ugyanis akárhogy fújtuk, a láng meg sem rezzent.

Fotó: Metropol

Orvosi maszk: Az orvosi maszk szintén jelesre vizsgázott, nem sikerült elfújnunk a gyertyát. Ugyanakkor fontos, hogy az orvosi maszk csak akkor hatékony, ha valóban egyszer viseljük, és utána kidobjuk.

Fotó: Metropol

Minden esetben viseljük jól a maszkot!

  • a maszk takarja a szájat és az orrot is
  • a felvétel után ne nyúljunk a maszkhoz
  • ha a maszkot levesszük dobjuk a szemetesbe, vagy tegyük nejlonzacskóba és otthon mossuk ki. Fontos, hogy ugyanazt a maszkot (pl. saját készítésűt) csak mosás után vegyük fel újra
  • maszk levétel után fertőtlenítsük a kezünket
  • Tudta?

    Amennyiben a lakosságnak legalább 80%-a rendszeresen, rendeltetésszerűen (orrot és szájat egyszerre eltakarva) visel maszkot és mindezt gyakori kézmosással, kontaktok csökkentésével, távolságtartással egészítjük ki, akkor a vírus terjedése és a járvány megállítható.

    A maszk sem mindenható, tartsunk távolságot is

    - Nem véletlenül változtattak a szabályokon, a gyertyateszt is igazolja, hogy a kendő közel sem nyújt akkora védelmet, mint a maszk – kezdte a Metropolnak dr. Bense Tamás házi orvos. – Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a maszk sem mindenható, erős terhelésnél, például köhögésnél, tüsszentésnél nyálcseppek szökhetnek ki oldalt vagy felül. Minél jobban zár a maszk, annál kevésbé van erre lehetőség, de a biztonság kedvéért minden esetben tartsunk másfél méteres távolságot. Akinek van kedve, nyugodtan próbálja ki a gyertyatesztet, valamilyen információt mindenképpen ad a maszkunk hatékonyságáról – tette hozzá az orvos.





    Ezeket olvastad már?
    „Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

    „Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás