RETRO RÁDIÓ

Téli? Nyári? Akkor most mi a helyes?





Akárhonnét vizsgáljuk az óraátállítás a legtöbb magyarnak csak felesleges púp a hátán. Ráadásul a vizsgálatok szerint az egészségnek sem tesz jót. Vannak olyanok, akik annyira érzékenyek erre, hogy akár hetekig eltart amíg átállnak és megszokják. Mindez azért fontos, mert holnap megint fogjuk és egy órával visszatekerjük az óráinkat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.30.
melyik nyári időszámítás óraátállítás téli időszámítás

Mint ismert, a 2018-as EU-s népszavazáson a magyar lakosság a 4. legmagasabb arányban, 90 százalékos elutasítottsággal szavazta meg, hogy egyszer és mindenkorra legyen végre vége az óraátállításnak. Ezzel még nem is lett volna semmi baj, csak éppen az unió okosai képtelenek eldönteni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást válasszák. Márpedig egységesnek kell lenni, ebben nincs vita, hiszen hogyan nézne ki az időeltérés az unió területén belül. Hozzátesszük, nem csupán az unión belül, de itthon is megy a torzsalkodás, akkor most melyiket is válasszuk: tél vagy nyár?

Felmérések természetesen készültek és ezek azt mutatják, hogy a magyarok többsége sokkal inkább szereti a nyarat, vagyis a többség a nyári időszámítást választaná, amit meg is lehet érteni: hadd legyen nyáron kicsit tovább világos. Persze, szép számmal vannak olyanok is, akik egyszerűen nem választanának, egyszerűen az egészet úgy ahogyan van örökre eltörölnék. A magyar kormány már októberben jelezte, készek eltörölni az óraátállítást, mégpedig egyetlen esetben: ha végre egységes álláspont születik az EU-ban. Gulyás Gergely egy korábbi kormányinfón közölte, a kormány a maga részéről a nyári időszámítás bevezetését tartaná okosabbnak.

Van azonban egy kis gond: a tudomány a maga részéről a téli időszámítást preferálja, mégpedig a természetesség miatt. Miért? Egyszerű: az ember bioritmusa alapból a téli időszámításhoz áll közelebb. Néhány éve az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook oldalán megjelent egy sok vitát kiváltó bejegyzés, mely szerint a téli időszámítás jobb lenne nekünk. Ők azonban mindezt a saját szempontjukból, és nem egészségügyi kérdésként kezelték. A bejegyzés itt olvasható.

Nézzük azonban a Magyar Alvás Szövetség véleményét: szerintük is sokkal jobb lenne a téli időszámításra átállni. Úgy vélik, sokkal közelebb áll az emberhez, nyári időszámítással a téli hónapokban reggel nagyon későn kelne fel a nap, vagyis hónapokon keresztül teljes sötétségben lennénk. A szervezet szerint ez sokkal károsabb, mint az, hogy délután egy órával később sötétedne. Lássuk csak: nyári időszámítással novemberben már nemigen látnánk reggel 08:00 előtt a napot, sőt decemberben 8:30 előtt ki sem dugná az orrát a sötétből. Ha viszont a téli időszámítást nézzük, akkor nyáron legtöbbször már 4 óra előtt felkelne a nap, viszont este már 9 körül sötétedne. Hogy mi a végkövetkeztetés: feltehetően az unió tehetetlensége miatt még évekig nem történik semmi.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás