RETRO RÁDIÓ

Társasházi kisokos: A liftek nyomógombjait háromóránként takarítsuk!





Budapesten sokan élnek társasházakban, ahol egyszerűen lehetetlen kikerülni, hogy megfogjunk olyan felületeket, amelyeket más is nap mint nap megérint. A koronavírus-járvány lassítása érdekében azonban kifejezetten fontos, hogy a lakók fokozottan ügyeljenek egymásra, és a közös használati terek tisztán tartására. A Metropol összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.13.
koronavírus

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus még életképes maradhat, ezért javasolt a társasházakban és lépcsőházakban gyakrabban és alaposan takarítani. A társasházakról szóló törvény értelmében a társasházak kezelése és az ezzel járó kötelezettségek ellátása a közös képviselő feladat- és hatáskörébe tartoznak azonban mindannyian tehetünk saját-, és lakótársunk egészségének megőrzése érdekében.

Mivel takarítsunk?

A országos tiszti főorvos, Dr. Müller Cecília a virucid - vagyis vírusölő hatású - fertőtlenítőszereket javasolja. - A legegyszerűbb a hypós felmosóvíz, ami olcsó és alkalmas arra, hogy a vírust életképtelenné tegye különböző felületeken. Attól függően, hogy melyik típusú és melyik márkanévvel ellátott felülettisztítót használjuk, figyelni kell a hátoldalon feltüntetett címkére. Ha ezen az áll, hogy a szer virucit - vagyis vírusölő - nyugodtan használjuk, de vegyük figyelembe az adagolási arányokat és a behatási időt. Ezek egyes szereken különbözőek lehetnek, ezért mindenképp be kell tartani a felhasználási útmutatóban írtakat - figyelmeztetett Müller Cecília.

Fotó: MTVA/Váli Miklós

Mit fertőtlenítsünk mindenképp?

- Gyakran érintett felületeket

- Kilincsek

- Kapucsengő

- Villanykapcsolók

- Lépcsők

- Liftek hívógombjait

- Korlátok

- Postaládák

- Kapunyitó gombok

- Közös használatú terek

Milyen időközönként történjen a takarítás?

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília azt is elmondta, a világjárvány idején nem elég hetente takarítani. – Sokkal többször kell fertőtleníteni azokat a felületeket, amelyeket naponta nagyon sokan megfognak. A lépcsőházat és a lift padlózatát javasolt minden nap, de legalább minden másnap virucid hatású fertőtlenítőszerrel felmosni - mondta korábban a tiszti főorvos, a napokban pedig hozzátette, a liftek nyomógombjait, kacsolókat és kilincseket pedig akár két-három óránként is érdemes fertőtleníteni.

Fotó: Shutterstock

Mikor tegyük fel a maszkot a társasházban?

– Én azt javaslom, hogy ha kilépünk az ajtón, máris tegyük fel a maszkot, ahol pedig nem tudjuk tartani a másfél méteres távolságot, ott feltétlenül fontos. Érdemes a liftbe szállás előtt is maszkot húzni és már így lépjünk be – mondta Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Vannak olyan társasházak, ahol a lakók az idősek és egymás egészségének megóvása érdekében már a lifthasználatra is külön ajánlást írtak. Ebben többek között az szerepel, hogy egyszerre lehetőleg csak egy háztartásban élők használják a felvonót, és a nyomógombokat inkább zsebkendővel vagy kesztyűben nyomják meg az esetleges fertőzések elkerülése miatt.

Ha fertőzött van a társasházban...

Mivel a külföldről hazaérkezők, a kontaktszemélyek vagy az enyhe tünettel otthonukban lábadozók is 10 napra hatósági házi karanténba kerülnek, egyre többször találkozhatunk olyan ajtókkal, amelyeken a piros matrica jelzi, hogy a lakásban élők hatósági házi karanténban vannak. Ez azt jelenti, hogy nem fogadhat látogatókat, nem viheti le a kutyát sétálni és a szemetet sem dobhatja a közös tárolóba. Ételt számára a rokonok vagy az önkormányzat hozhat, de ők is inkább csak a kilincsre akasztva adhatják oda azt.

Mit tegyen, ha tünete van?

Ha Önnek légúti tünetei (pl. láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, íz érzés hiánya vagy zavara) vannak, azonnal keresse fel a háziorvost vagy ügyeletes orvost, de csak és kizárólag telefonon. A továbbiakban az orvostól kapott utasítások szerint kell eljárni.

Fotó : Metropol/Markovics Gábor

 





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás