RETRO RÁDIÓ

Megnyitják a gyerekek előtt a jövő kapuit





A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorporgram, amelyben egyetemisták foglalkoznak kistelepüléseken élő általános iskolás, 7–8. osztályos tanulókkal. A mentorok feladata, hogy megmutassák nekik a kistelepülésen túli világ izgalmait és lehetőségeit. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.15.
mentorprogram

A program 2018-ban indult és egyre fejlődött, ebben a félévben már 549 mentor és 2326 mentorált vesz részt a programban. A Metropol a Pest megyei, alig ötezer lakosú Dányon élő Yamakawa Annát (13) és édesanyját kérdezte arról milyen volt mindez a gyakorlatban. Anna mentora Bercsényi Júlia az ELTE-n tanul. A mentorprogram hírét egyébként – mesélte Anna édesanyja, Prokaj Enikő – Anna „vitte haza”, aki bár nagyszerű tanuló, de mindenáron csatlakozni szeretett volna. Igazi csapatjátékos, aki azonnal meglátta a lehetőséget.

Yamakawa Anna - mentorált kisdiák, a Dányi Széchenyi István Általános Iskola tanulója
Mercsényi Júlia - Anna mentora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója

Enikő hozzátette, a program fontos elemének tartja, hogy Anna mentora egyetemista, hiszen korban közel állnak egymáshoz, és gyorsan meglett az összhang. Juli egyfajta minta volt Anna számára. Annának felejthetetlen élmény volt a fővárosi állatkerti látogatás, a vetélkedők és a budapesti kirándulás, ahol rengeteg fotót készített. Édesanyja szerint a program révén tudott Anna kitekinteni egy kis faluból a nagyvilágba, és érzékelhetően magabiztosabb s aktívabb lett. Arról nem is beszélve, hogy azokból a tantárgyakból is sokat fejlődött, amelyeket nem kedvel annyira. Az egész program hatása úgy érződik Enikő szerint, hogy Anna szemében Juli hétköznapi hős lett, aki mindenben mellette állt. – Olyan helyen szeretnék továbbtanulni, ahol fontos a rajz, mert ez érdekel a legjobban. Például a Kisképzőben vagy egy olyan helyen, ahol animációt tanítanak. Mentorom folyton azt mondta, ne adjam fel az álmomat és megerősített abban, hogy ez menni fog. Ha majd ott tartok, bármikor örömmel lennék én is mentor – mondta lapunknak Anna.

A program igazán jó lehetőség a továbbtanulás előtt álló kisdiákoknak, a mentorok révén egyedileg terelgeti, bátorítja őket. Éppen abban a korban vannak ezek a gyerekek, amikor az útjukat keresik, és minden iránymutatást, segítséget könnyebben vesznek, ha egy korban hozzájuk közelebb állótól kapják. A legfontosabb, hogy tudják: tanulással sokra vihetik.

 





Ezeket olvastad már?
Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

Nem ismert határokat: rettegésben tartotta az Aldi dolgozóit egy visszaeső bűnöző

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás