„Erényügyi Hivatal” lép a nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyébe a tálibok uralta Afganisztánban. A tálibok ugyanezen a néven működtettek erényügyi hivatalt, amikor az 1990-es évek második felében Afganisztánt irányították.
A Twitteren megjelent képek tanúsága szerint a korábbi minisztérium női dolgozói az épület előtt tiltakoztak az elbocsátásuk miatt.


A tálibok néhány hete vették át újra a hatalmat Afganisztánban, miután a nyugati országok kivonták a katonáikat, és a nyugatiakkal szövetséges kormány megdőlt. Afganisztán új urai utasították a nőket, hogy „a saját biztonságuk érdekében” egyelőre ne járjanak munkába, hanem maradjanak otthon, amíg a nemek teljes elkülönítését megvalósítják a munkahelyeken. Az első tálib uralom idején, 1996 és 2001 között a nők csak férfirokon kíséretében hagyhatták el az otthonukat. Aki megszegte ezt a szabályt, azt korbácsütésekre ítélték. Az erényügyi hivatal felügyelte például azt, hogy mindenki teljesítse a napi ötszöri imádkozás kötelezettségét, valamint ellenőrizte az előírtnak megfelelő szakállhosszúságot is.

afgán nők

Indiában élő afgánok Pakisztán és a tálibok ellen tüntetnek Újdelhiben 2021. szeptember 16-án MTI/EPA/Haris Tjagi