Petíciót indítottak helyi civilek a rákospalotai Szilas-tó, azaz a Nevesincs-tó és vidékének mentéséreszámol be róla az Index. A terület tulajdonosai fakitermelésbe kezdtek a környéken, mostanra 22 hektárból már csak 13 maradt, hiszen 9-et kivágtak. A helyiek abban reménykednek, hogy bár már így is későn, de meg tudják állítani a kitermelést.

Nagy a baj a Szilas-tónál

Nagy a baj a Szilas-tónál (Fotó: Facebook)

A természetvédő mozgalmat két XV. kerületi lakos kezdeményezte, Steimetz Alex és Merk Péter, akik igyekeznek bemutatni, hogy mekkora veszélybe került az észak-pesti régió egykor kiterjedt vidékének egyik utolsó szigete. A Pesti-síkság egyik utolsó vizes élőhelye a Szilas-tó. A terület egyébként nemzetvédelmi terület, ami többféle nedves és száraz élőhelyek változatos növény- és állatvilágnak ad otthont. A hajdani Duna-ágban A mocsári halak közül fenn maradtak a széles kárász és a réti csík legtisztább genetikai állományai. Ráadásul rengeteg védett állat- és növényfajnak ad otthont. Ez a terület adja meg Budapest utolsó vízimalmának a helyét, itt helyezkedik el a Liva malom.

A civilek többek között ezek miatt is követelik, hogy a kiadott favágási engedélyt haladéktalanul vonják vissza. Kérik a Rákospalotai Önkormányzatot, hogy segítsék a küzdelmüket, és közösen védjék meg Rákospalota értékeit. Már a Fővárosi Önkormányzatot is megkeresték, illetve várják a parlamenti pártok felszólalását és kiállását is. Reménykednek benne, hogy a magyar állam természetvédelmi okokra hivatkozva kisajátíthatja a területet, hiszen amúgy is tulajdonrésze van benne amúgy is. A civilek a petíciójukat már eljuttatták Áder Jánosnak, Orbán Viktornak és Karácsony Gergelynek is. Orbán Viktortól már kaptak választ, de ő átirányította az Agrárminisztériumba és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkárságra, hogy foglalkozzanak az üggyel.