RETRO RÁDIÓ

Lehidalsz! Így lesz mégis Adventi Vásár a Vörösmarty téren





Pénteken nyílik a Vörösmarty Classic Xmas és az Advent Bazilika is, amelyet tavaly Európa legjobb karácsonyi vásárának választottak másodjára is. Belváros Önkormányzata a bevételt közterület-fenntartásra fordítja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.15.
jótékonyság ádventi vásár

Karácsonyi díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket. A belvárosiak számára ingyenes közösségi programokkal – adventi gyertyagyújtó ünnepséggel, adventi hangversennyel, Szent Miklós napi rendezvénnyel, gyermekek karácsonyi jótékonysági ajándékozásával és vendéglátásával – nyújtanak lehetőséget az élményekkel teli, tartalmas időtöltésre - tudtuk meg Belváros Önkormányzatától a pénteken nyíló Adventi vásárokról. Mint írták, a lakosság szezonális kiadásainak mérséklésére is gondoltak, hiszen országosan a legszélesebb körű és legmagasabb összegű fűtéstámogatást biztosítják, kedvezményes fenyőfavásárt szerveznek ajándék szaloncukorral, valamint a jogosult családoknak 10.000 Ft karácsonyi időszaki támogatást postáznak.

Díszkivilágítás is lesz, de észszerű energiafelhasználás mellett MTI/Balogh Zoltán

Miután a Fővárosi Önkormányzat lemondott a Vörösmarty téren megszokott Adventi Vásár megvalósításáról, és az V. kerülethez került át a tér fenntartása, így a Belváros döntött arról, hogy idén mégis lesz vásár. Miután a Fővárosi Önkormányzat cége, a Budapest Brand Zrt. visszalépett az esemény megszervezésétől, a Vörösmarty téri rendezvény színvonalas megvalósítására a belvárosi önkormányzat az Advent Bazilika szervezőjét bízta meg. A cég nyerte el egyébként kétszer is az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet a Szent-István téri vásár kapcsán.

Közterület fenntartásra fordítja Belváros a bevételt

A Belváros Önkormányzata nem követi a Főváros Önkormányzat gyakorlatát, miszerint ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85% kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90% kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Belváros Önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket 100%-ban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra - tudatta az önkormányzat.

Idén 12 méteres karácsonyfa lesz a Bazilika előtt Fotó: Metropol/KB

Ez lesz az Advent Bazilika

A Szent István-bazilika előtti téren fényfestés, szelfipont és jégpálya is lesz, és összesen 120 hazai kiállító érkezik kézműves termékekkel a hagyományos és a modern dizájn jegyében, valamint gasztronómiai ínyencségekkel a streetfood és barbeque fogásoktól kezdve a magyar csárdakultúra ételeiig.

Minden ami szem-szájnak ingere Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Tányérra kerül többek között szarvas pörkölt, svájci raclette, baránycsülök, de lesz gulyásleves cipóban és 12 órán át smokerben készült tépett malac és tépett marhahússal készült szendvics is.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár új díszbe öltözik Vörösmarty Classic Xmas néven

A tér Váci utca felőli oldalán grandiózus karácsonyfa áll majd, és óriási karácsonyfa-dekorációt kap a Harisnyaház is, míg a Vörösmarty-szoborra új takarás kerül, amelyen az eredeti szobor életnagyságú képe mellett versrészletek lesznek láthatók. A téren ingyenes kisvasútra szállhatnak a gyerekek, és lesz egy kézműves ház is, ahol minden nap más és más kreatív trükköt lehet elsajátítani.

Az ételeket kínáló faházakban a hagyományos magyar étel- és italkultúra karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó ízeit kóstolhatjuk meg, és ha adományoznánk, az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnál tehetjük ezt meg. Az Advent Bazilika január 1-jéig, a Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket, de kézműves termékeket csak december 28-ig lehet vásárolni.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás