RETRO RÁDIÓ

Újabb buszvárókat alakított át „városi oázissá” a Belváros – ilyenek lesznek





Minden buszmegállót zöldíteni kellene egész Budapesten, ez legalább mérsékelné a dugók okozta szmogot a városban. Így vélekednek a fővárosiaknak a belvárosi kezdeményezésről, amelynek keretében már nyolc megállóban biztosítottak zöldkörnyezetet a kerületben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.02.
jó kezdeményezés

A zöld buszmegállók nemcsak újszerű, üde megjelenést és a várakozók számára jobb komfortérzetet nyújtanak, hanem nagyban hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében.

A 2020-ban átadott első buszvárót, már gyönyörűen befutotta a zöld Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros polgármester elmondta: „Belváros önkormányzata a Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren adta át az V. kerület legújabb, növényekkel beültetett és -futatott zöld várakozóhelyeit. 2020-ban a József nádor téren, 2021-ben az Erzsébet tér északi és déli oldalán, valamint a Nyugati téren hozott létre zöld buszvárókat, így immár nyolc megálló biztosít kellemes zöld környezetet az autóbuszokra várakozó utasoknak.

Az innovatív és egyszerű megoldás mindenkinek tetszik Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Egyszerű, gyors, hatékony és olcsó megoldás

 

A növények vízellátásáról – ahol az műszakilag megoldható – gépiesített öntözőberendezéssel, valamint a csapadék helyben történő hasznosításával gondoskodnak. A megállók hátfala mögött a gyöngyperje és a bunkós hagyma mellett repkény vadszőlőt ültettek el. A zöldítési program első elemeként átadott József nádor téri váró rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, a remek várostűrő növénynek bizonyult vadszőlő fél év alatt felfutott és zöldbe borította az építményt, így a lakosság körében népszerűségre tett szert. A környéken élők és a rendszeresen arra járók már második éve folyamatosan gyönyörködhetnek a megálló növényzetének évszakok szerinti színváltozásában.

Legutóbb a többi között a Hild térnél adtak át zöld buszvárót, itt még látszik, hogy kell kis idő, amíg befutja a zöld az építményt Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Kiserdővé alakult a Podmaniczky tér, több mint 310 nm új zöldfelület

Belváros önkormányzata a fák esetében is a városi környezethez való alkalmazkodását segítő legmodernebb ültetési technikákat használja. Ennek köszönhetően az Arany János utca megújításának I. üteménél 34 új fával, 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel összesen 163 m² zöldfelületet hoztak létre. Hamarosan elkezdik az utca felújítás II. ütemét is, így a 82 új fával megújult és kiserdővé alakított Podmaniczky térbe csatlakozó szakasz, további 62 új fával és közel 150 m² zöldfelülettel gyarapodik. Az utca teljes szakaszán közel 100 egyedből álló fasor jön létre.

Minden csak akarat és hozzáállás kérdése, a zöldítés is

A kerület 2022-es zöldítéseinek sorát gazdagítja a kék és a zöld szemléletet Magyarországon elsőként ötvöző Bástya utcai közpark, ahol 4,5 százalékról 53 százalékra növelték a zöldfelületet. Az önkormányzat az egyedülálló zöldfejlesztésének alapvetése, hogy a fejlesztéseinél nem veszi megváltoztathatatlan adottságnak a sűrű közműhelyzetet, hanem szükség esetén áthelyezéssel, összerendezéssel gondoskodik arról, hogy a lehető legtöbb fát telepíthessék a belvárosiak és a budapestiek megelégedésére.

„Mi pestiek, ki vagyunk éhezve az oxigénre, a friss levegőre”

Megkérdeztük a budapestieket, mit szólnak az új zöld buszvárókhoz.

Feri nagyon jó kezdeményezésnek tartja Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Feri: Minden kerületben be kellene vezetni. Túl nagy a forgalom, nagyon sok az útlezárás, a dugó, tele vagyunk autókkal. Szóval, szmogos a levegő, tehát minden, az életminőségünket és a levegőminőséget javító ötletre szükség van.

Erika szerint, minél több zöldterület kellene a városban Fotó: Máté Krisztián/Metropol

Erika: Szerintem túl sok már a beépítés Budapesten. Ahol ledózerolnak egy házat, biztos új épül a helyére, nem pedig park. Pedig mi pestiek, ki vagyunk éhezve az oxigénre, a friss levegőre.

Ágit az egyszerűség ragadta meg a kezdeményezésben Fotó: Metropol

Ági: Ötletesnek tartom, vélhetően olcsó és praktikus. Nem beszélve arról, hogy nyáron és ősszel is gyönyörű és hűvös, árnyékos. Mindig a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, csak gratulálni tudok ehhez a kezdeményezéshez.

 





Ezeket olvastad már?
Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás