Soros György pénzügyi spekuláns javasolta eredetileg, amit az Európai Parlament csütörtökön elfogadott. Javaslata úgy szólt, hogy csak az az uniós tagállam kapjon pénzt az uniótól, amely bevándorlókat is befogad. Éppen ezzel egyidejűleg a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a menekültügyi jogszabályok miatt.

Varga Judit igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban a Facebookon tett közzé egy bejegyzést. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy Magyarország álláspontja szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia. Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne gátolják a tagállamok, így Magyarország járvány elleni védekezését és a gazdaság újjáépítését. Az igazságügyi miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával. Elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben.

Ideje lenne, hogy az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé váljon, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását. Enélkül az EU nem tud segítséget nyújtani azoknak a tagállamoknak, amelyek erre leginkább rászorulnak.

Magyarország tartja magát a szerződések rendelkezéseihez és az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához. Ezt várjuk el valamennyi uniós intézménytől is. Az EP meg akarja kerülni a szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés – tette hozzá. Varga szerint az uniós költségvetés egyetlen eleméről sincsen megállapodás addig, amíg az összes eleméről meg nem állapodtunk.

Magyarország letette az asztalra saját javaslatát, ami valódi költségvetési ellenőrzési mechanizmust hozna létre, nem pedig ideológiai zsarolási eszközt.

Most a járványügyi védekezésnek és az európai gazdaság talpra állításának van az ideje. Ha az európai intézmények és a magyar ellenzéki EP képviselők ezt nem ismerik fel, viselniük kell ennek történelmi felelősségét – zárul a bejegyzés.