A hihetetlen kereslet a 2021 január elsején életbe lépett extra otthonteremtési támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhető, mivel a tavalyi év utolsó hónapjaiban a legtöbb vevő elhalasztotta a vásárlást.

Hatalmas érdeklődés mutatkozik az eladó lakások iránt már az év első napjaiban, a kínálat ezzel azonban még nem tart lépést – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A portál forgalma rekordot döntött a héten, kedden és szerdán napi félmillió látogatást mértek, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az adásvételekkel szorosabban együtt mozgó, telefonhívással is járó érdeklődések száma is több mint 30 százalékkal emelkedett az első héten tavalyhoz képest.

A berobbanó kereslet az idén életbe lépett extra otthonteremtési támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhető, mivel a tavaly év utolsó hónapjaiban a legtöbb vevő elhalasztotta a vásárlást – írják közleményükben.

Fotó: Shutterstock

Fókuszban a vásárlóerő

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: a keresleti oldal nagyon felélénkült, ami nem meglepő. A 2020 év végi keresletet jellemző vihar előtti csend alapján számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt. Fontos, hogy egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg. Ez abból is látszik, hogy a piacon megjelenő friss kínálat egyelőre nem tartott lépést a látogatások, érdeklődések felfutásával. Bár az eladó lakóingatlanokra vonatkozó hirdetésfeladások száma az idei év első napjaiban 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de 2019 azonos időszakához képest 6 százalékkal kevesebb – jelezte a szakértő.