RETRO RÁDIÓ

Bejelentés! Megkapta az OGYÉI engedélyét a Sinopharm is





Így már több vakcinával lehet oltani hazánkban is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.29.
oltás

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, a Sinopharm is megkapta az OGYÉI engedélyét.

Az OGYÉI kiadta az engedélyt a Sinopharm termékére is - mondta Müller Cecília. Így bővül az oltási paletta is - ismertette az országos tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt 107 személy ellen intézkedett a rendőrség. Így összesen már 21 ezer 943 ember ellen kellett intézkedniük. 87 alkalommal kellett nagyvárosokban a hatályos jogszabályban leírt közterületi maszkviselési szabály megszegése miatt intézkedni a rendőrségnek. Tömegközlekedési eszközön 8 ember ellen, míg kereskedelmi üzletekben 12 személy ellen kellett intézkedni. A vendéglátó egységekben 802 rendőri intézkedés történt, ebből 205 esetben a tulajdonos ellen. 597 esetben pedig az üzletek nyitva tartásával vagy a bent tartózkodás miatt kellett a rendőröknek intézkednie.

Az elmúlt 24 órában 280 esetben szegték meg a kijárási korlátozás idejét, ezzel együtt már összesen 30 ezer 813 személy szegte meg az éjszakai korlátozást. Hatósági házikaranténok tekintetében 7154 helyszínen történt ellenőrzés, valamint az elmúlt napon 2 ezer 629 esetben rendeltek el karantént, ezzel együtt összesen jelenleg 17 ezer 540 elrendelt karanténban lévő ember van az országban. Jelenleg 1688 ember regisztrált a hivatalos karantén applikációra.

A kevés vakcina jelenti a korlátot

A kormány reméli, hogy heteken belül fel tudják gyorsítani az oltási folyamatokat.

„Ehhez segítségül létrehoztuk az oltási munkacsoportokat. A különböző megyékben ezeknek a csoportoknak lesz a feladata az oltások folyamatának megszervezése. Én pedig mind a 20 helyszínen látogatást fogok tenni. Minden munkacsoportot tájékoztatni fogok a terv alapján” - tudatta György István, a Miniszterelnökség államtitkára.

Eddig ütemesen történt az oltások menete. Magyarországra 200 ezer ember oltásához elég vakcina szállítmány érkezett eddig. Ezekkel 175 ezer embert már beoltottak. A hétvégéig pedig a teljes mennyiség eloltásra kerül.

„Fontos szakaszhoz értünk. Ezekben a napokban lezárjuk a legveszélyeztetettebbek kampányszerű oltását” - tette hozzá az államtitkár.

Oltási terv folytatása

Most csütörtöktől vasárnapig a 1845 bentlakásos intézménybe kell eljutnia az oltócsoportoknak. 456 intézménybe tervez csak ma eljutni 225 oltócsapat.

„Előre meg kell szervezni, hogy olyan személy kaphassa a vakcinát a kinyitott ampullából, aki regisztrált vagy pedig olyan egészségügyi dolgozó, aki még várakozik. A hatnál kevesebb oltakozó esetén nem nyitunk fel ampullát. A jövőben is szigorúan fogunk eljárni az ezt megszegők ellen„ - mondta György István.

Jövőhéten kezdik a regisztrált, legidősebbek oltását

”Háziorvosok tapasztalatára számítunk az oltási folyamatokban„ - közölte György István.

A mai napon megkapják a háziorvosok, hogy mit várnak el tőlük, valamint listát a legidősebb regisztrált személyekről és azok adatait, hogy fel tudják venni velük a kapcsolatot.

1800 háziorvos lett kijelölve, akik egy ampulla Modernát kapnak, amelyben 10 adag van, ezért 10 személlyel kell lebeszélniük az oltás időpontját. A rendelőben vagy a beoltandó otthonában kerül beadásra.

További 5004 olyan háziorvosi praxis lett kijelölve, amelyek segítenek abban, hogy praxisonként 6 olyan személyt jelöljenek ki, akiket egyeztetés után a megyei oltópontokra szállítanak, ők a Pfizer vakcinát kapják meg.

Vasárnap a Moderna szállítmány érkezésével kezdődik meg az oltás ezen szakasza. Hétfőn és kedden is új vakcina szállítmányok fognak érkezni, így törekedni fognak rá, hogy a héten valamennyi vakcina eloltásra kerüljön.

Az aktív fertőzöttek száma 100 ezer alatt

Vasárnap estig elérnek minden szociális intézménybe az oltási csoportok. Látványosan nem csökken a vírus a környezetünkben, csökkenőben van viszont a kórházban ápoltak száma. Az aktív fertőzöttek száma 100 ezer alá csökkent„ - tudatta a járványügyi adatokat Müller Cecília.

1459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 364 ezer 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 374 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 254 ezer 783 fő, az aktív fertőzöttek száma 97 ezer 752 főre csökkent. 3 ezer 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Kiadták az engedélyt a Sinopharmra

”Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte a kínai vakcinát.„ - jelentette be az országos tisztifőorvos. Hozzátette, ez egy kedvező tendencia, hogy szélesedik a paletta. Azon kívül, amit az Európai Unió biztosít a számunkra, sokkal több vakcinát tudunk beszerezni.”

Müller Cecília rámutatott, azt szeretné, hogyha a napi halálozási számok egyre jobban csökkenne és minél többen élnének az oltás lehetőségével.

„Minden ember élet drága, egyedüli és pótolhatatlan.„

Ha fertőzött az oltandó, nem kapja meg azonnal a vakcinát

„Semmilyen akut betegség esetén nem oltunk. Megvárjuk a gyógyulás idejét.” - mondta el Müller Cecília. - A gyógyulás után megkaphatja.„

 

Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet

 





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás