RETRO RÁDIÓ

Nemzetközi magyar összefogással segít egy óbudai étterem a bajba jutott anyákon





Új-zélandi magyar étterem rendez jótékonysági vacsorákat az óbudai Gléda vendéglő javára. A tulajdonosok úgy döntöttek, a havonta érkező összegből egyedül menekülni kényszerülő édesanyák és gyerekeik számára főznek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.02.
III. kerület segítség

Sajnos minket is komolyan érintett a járvány, és mivel nálunk nincs házhozszállítás, így szűkíteni kellett a dolgozói létszámon. Ezt úgy oldottunk meg, hogy a feleségeinket kivettük a munkafolyamatokból, így mást nem kellett elküldeni – kezdte lapunknak Deli János, a családi vendéglő tulajdonosa, aki Kerekes Sándor séf- és tulajdonostárssal karöltve irányítja a vendéglőt.

Kerekes Sándor és Deli János (fotó: Gléda vendéglő)

Nem várt segítség a világ másik pontjáról

A vendéglő nagyon nehéz helyzetbe került, és kilátástalan volt a hogyan tovább. A nem várt segítség azonban a világ másik pontjáról, Új-Zélandról érkezett, ahol a tulajdonosok barátja üzemeltet egy magyar éttermet. „Az ANZIL étterem mellett évek óta európai és magyar delikát termékek forgalmazásával, saját, magyar recept szerint készülő kolbászok és szalámik értékesítésével is foglalkozunk. A catering cégünk is piacvezetőnek számít a környéken, ezért engedhetjük meg magunknak, hogy a legerősebb napunk bevételének 35 százalékával a Glédát és rajtuk keresztül az anyaotthon támogassuk” – mondta László András, aki 4 éve költözött Új-Zélandra. „Nálunk is volt teljes zárás, de sokkal rövidebb ideig tartott, és egészen más szabályok szerint ment.”

Újra munkában (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A támogatásból a rászorulóknak főznek

„Ahogy meghallottuk László András barátunk ajánlatát, azonnal tudtuk, hogy mi nem eltenni szeretnénk a pénzt, hanem meg akarunk dolgozni érte. Mivel óbudai családi vendéglőként határozzuk meg az éttermünket, egyértelmű volt, hogy egy helyi intézmény szeretnénk támogatni ezzel. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig egy napon belül segített megtalálni az erre leginkább rászoruló intézményt. Az anyaotthonban a kisgyermekeikkel, egyedül menekülni kényszerülő édesanyák kapnak szállást és segítséget egy átmeneti időre – élelmiszert viszont nem tudnak nekik biztosítani, így a főztünk a legjobb helyre kerül” – meséli Deli János. A tulajdonos hozzátette, hogy rendszeresen 80–100 adag ételt készítenek és szállítanak az óbudai anyaotthon részére, így legalább pár napnyi munkát és plusz pénzt tudnak biztosítani a kollégáiknak. A kezdeményezéshez azóta a vendéglővel kapcsolatban álló hazai termelő is csatlakozott, így egy teljes globális összefogássá nőtte ki magát az Új-Zélandról indult ötlet.

80–100 adag étel készül hétről hétre (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Két éve nyílt meg a vendéglő

– Nyolc év tervezgetés után végül két éve nyitottuk meg a Gléda vendéglőt Kerekes Sándor séffel Óbudán, a Mikoviny utcában. Klasszikus családi vendéglő a miénk, a régi magyar hagyományos ízeket találják meg nálunk a vendégek – mondta Deli János. Kiemelte: „Egy vendéglő többek között a klasszikus fogásokról kell szóljon. Régen egy-egy ételért mentünk egy-egy étterembe, de ezek lassan eltűntek. Ha ma megkívánsz valamit, akkor már nincs az étlapon, máshogy készítik, újragondolták – és nem találod meg azt az ízt, amiért odamentél. Nálunk már alakulnak a »Gléda Klasszikusok«: azok a fogások, amelyek soha nem kerülhetnek le az étlapról, mert a vendégeink ezekért járnak ide”.

 





Ezeket olvastad már?
Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Elege lehetett a kutyakakiból egy újbudai lakónak, sajátos módszert vethetett be a négylábúak ellen

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás